Čierny kašeľ v Česku: Zomrelo 3-mesačné dievčatko. Ide už o 9. obeť

NETKY.SK • 3 September 2024, 08:24 • 2 min
Čierny kašeľ v Česku: Zomrelo 3-mesačné dievčatko. Ide už o 9. obeť

Tohtoročná epidémia čierneho kašľa je v Českej republike najsilnejšia za viac ako 60 rokov, pričom počet pacientov prekonáva rekordy z 50. rokov minulého storočia.

slovakia

left justify in out

Trojmesačné dievčatko zo Stredočeského kraja, ktoré trpelo zápalom pľúc a vrodenou vývinovou poruchou, podľahlo čiernemu kašľu. Ide už o deviate úmrtie v súvislosti s týmto ochorením v Českej republike od začiatku roka.

"Malá pacientka bola oslabená už od narodenia kvôli nutnej operácii vrodenej vývinovej poruchy. Navyše jej bol diagnostikovaný čierny kašeľ a baktéria Streptococcus pneumoniae, ktorá spôsobila zápal pľúc," uviedla Štěpánka Čechová, hovorkyňa českého Štátneho zdravotného ústavu (SZU).

Podľa českého portálu ide v tomto roku o druhý podobný prípad. Koncom marca zomrelo na čierny kašeľ mesačné dievčatko z okresu Ústí nad Orlicí, ktoré zároveň trpelo streptokokovou infekciou, adenovírusom a hemofilovou nákazou. Infekcie boli potvrdené aj u ďalších členov rodiny.

Odborníci upozorňujú, že novorodenci sú najzraniteľnejšou skupinou, pretože nemôžu byť očkovaní. Z tohto dôvodu odporúčajú, aby sa tehotné ženy dali preočkovať v treťom trimestri, čím zabezpečia prenos protilátok na dieťa.

V tomto roku bolo v Českej republike zaznamenaných 29 399 prípadov nákazy, z toho 499 detí mladších ako jeden rok. Približne polovica z nich bola hospitalizovaná, často z preventívnych dôvodov.

Hygienici vo svojej správe varovali, že počas posledných štyroch týždňov zaznamenali priemerne 20 nových prípadov týždenne. "S návratom z prázdnin a nástupom jesennej sezóny respiračných ochorení možno očakávať, že toto ochorenie bude v populácii pretrvávať," upozornili.

Tohtoročná epidémia čierneho kašľa je v Českej republike najsilnejšia za viac ako 60 rokov, pričom počet pacientov prekonáva rekordy z 50. rokov minulého storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Novinky.cz, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies