Podpora škôl pri riešení krízových udalostí: Ministerstvo spustilo webovú stránku

NETKY.SK • 3 September 2024, 09:14 • 2 min
Podpora škôl pri riešení krízových udalostí: Ministerstvo spustilo webovú stránku

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva aj týmto reaguje na rôzne krízové udalosti, ktoré v predošlom období nastali v školách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra SR informovalo rezort školstva, že na viacerých školách boli dnes nahlásené bombové hrozby. Situáciu už v koordinácii s rezortnými ministerstvami rieši policajný zbor.

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky pripravilo novú stránku na webe rezortu, ktorá je určená na pomoc školám pri príprave a riešení krízových udalostí. Stránka poskytuje riaditeľom, pedagógom a odborným zamestnancom komplexné návody a odporúčania, ako efektívne zvládať rôzne typy krízových udalostí v školách.

Webová stránka „Krízové udalosti na školách“ bude slúžiť ako podpora pre školy pri plánovaní a zvládaní krízových udalostí, kedy je ohrozené zdravie či bezpečnosť detí a žiakov. Súčasťou stránky sú tiež usmernenia pre riaditeľov, pedagogických a odborných zamestnancov ako postupovať pri poskytovaní prvej psychosociálnej pomoci.

Ministerstvo školstva aj týmto reaguje na rôzne krízové udalosti, ktoré v predošlom období nastali v školách.

"Dôkladná príprava je kľúčom k zvládnutiu krízových udalostí na školách s minimalizáciou negatívnych dôsledkov. Nová stránka na webe ministerstva poskytuje riaditeľom a pedagogickým a odborným zamestnancom  prehľadný návod, ako postupovať pri vytváraní bezpečného prostredia pre deti a žiakov," uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Medzi hlavné sekcie stránky patria:

●      Príprava na krízové udalosti: Usmernenia na prípravu plánu evakuácie a krízového intervenčného plánu pre riaditeľov škôl a informácie pre pedagogických a odborných zamestnancov školy.


●      Postupy počas krízových udalostí: Konkrétne odporúčania, čo robiť v rôznych krízových udalostiach, ako napríklad vyhrážka útokom, evakuácia, kybernetický útok, živelná pohroma či iná traumatická udalosť.


●      Prvá psychosociálna pomoc po kríze: Usmernenia, ako upokojiť deti a žiakov po stresujúcich krízových udalostiach a ako sa s nimi o nich rozprávať.


●      Krízová intervencia: Ako zabezpečiť odbornú starostlivosť deťom a žiakom na zmiernenie negatívnych dopadov krízovej udalosti.


●      Užitočné kontakty: Zoznam inštitúcií a kontaktov, na ktoré sa školy môžu obrátiť pred, počas a po krízovej udalosti.


●      Knižnica materiálov: Jednotná knižnica detailných metodických materiálov a usmernení na zvládanie krízových udalostí.

Webová stránka taktiež obsahuje prehľad platnej legislatívy v oblasti civilnej ochrany a bezpečnosti na školách. Ministerstvo školstva zdôrazňuje, že dôležitá je aj dôkladná aktualizácia krízových plánov a pravidelné cvičenia, ktoré prispejú k rýchlej a efektívnej reakcii na krízovú udalosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Ministerstvo vnútra SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies