Putin a Mongolsko ignorujú zatykač Medzinárodného trestného súdu

NETKY.SK • 3 September 2024, 09:48 • 2 min
Putin a Mongolsko ignorujú zatykač Medzinárodného trestného súdu

MOSKVA - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že nezadržanie Vladimira Putina Mongolskom na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) zasadilo "ťažký úder" systému medzinárodného trestného práva, keďže ruský prezident pricestoval na rokovania, ktoré sa pravdepodobne zamerajú na nový plynovod spájajúci Rusko a Čínu.

slovakia

left justify in out

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tykhij povedal: "Mongolsko umožnilo obvinenému zločincovi vyhnúť sa spravodlivosti, čím sa podieľalo na zodpovednosti za vojnové zločiny."

Medzinárodný trestný súd minulý týždeň uviedol, že všetci jeho členovia majú "povinnosť" zadržať osoby hľadané súdom. V praxi sa však dá urobiť len málo, ak Mongolsko nesplní svoje povinnosti. "Prezident Putin je na úteku pred spravodlivosťou," povedala Altantuya Batdorj, výkonná riaditeľka Amnesty International Mongolsko.

"Akákoľvek cesta do členského štátu Medzinárodného trestného súdu, ktorá sa neskončí zatknutím, podporí súčasný postup prezidenta Putina a musí sa považovať za súčasť strategického úsilia o oslabenie činnosti Medzinárodného trestného súdu."

Batmunkh Battsetseg, mongolský minister zahraničných vecí, sprevádza Vladimira Putina po červenom koberci pod čestnou strážou.
Batmunkh Battsetseg, mongolský minister zahraničných vecí, sprevádza Vladimira Putina po červenom koberci pod čestnou strážou.
Zdroj: AP / Natalia Gubernatorova

Európska komisia v Bruseli vyzvala Mongolsko, aby si splnilo svoje záväzky, ktoré prijalo v roku 2002 pri pristúpení k Rímskemu štatútu Medzinárodného trestného súdu. Organizácia Human Rights Watch poznamenala, že Mongolsko bolo medzi 94 krajinami, ktoré v júni podpísali spoločné vyhlásenie deklarujúce "neochvejnú podporu" ICC.

Mongol Erdenebalsuren Damdin je jedným zo sudcov ICC. Mongolsko privítalo Putina s čestnou strážou a nedalo najavo, že by mu hrozilo zatknutie, zatiaľ čo na výzvy, aby rešpektovalo zatykač, Mongolsko oficiálne nereagovalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Amnesty International / AFP / Getty Images / Alexey Nikolsky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies