ROZHOVOR Odborníčka na toxické vzťahy Bronislava Švrčková hovorí o narcistoch aj o ich obetiach

NETKY.SK • 4 September 2024, 17:58 • 2 min
ROZHOVOR Odborníčka na toxické vzťahy Bronislava Švrčková hovorí o narcistoch aj o ich obetiach

Načítané knihy, napozerané videá. Stačí zadať do webového prehliadača správne kľúčové slovo a hneď na vás vypľuje informácie. O narcistoch. Ako ich spoznať, ako sa nenechať manipulovať, ako zostať silným, aj keď na vás narcisti tlačia a skáču vám po sebavedomí. Zdá sa, ako keby to bolo niečo moderné. Niekedy až žasnem nad tým, koľkí to majú naštudované a sväto-sväte by odprisahali, že áno, aj oni boli obeťami narcistov, lebo tak si to myslia.

slovakia

left justify in out

Bronislava Švrčková je koučka a psychoterapeutka a na sedenia s ňou sa pravidelne hlásia obete toxických vzťahov. Muži a ženy, ktoré zažili, aké je to byť s niekým, kto je narcis. Samozrejme, toxický vzťah nevzniká len s narcistom, ale práve teraz sa budeme venovať im, takže čo myslíte, aká je dobrá otázka na úvod?

Ach áno, opýtali sme sa Bronislavy, kto je to človek s narcistickou poruchou osobnosti.
 
Narcistická porucha osobnosti je patologická odchýlka. Je to odchýlka od duševného zdravia. Správanie človeka, ktorý má narcistickú poruchu osobnosti je iné ako bežný štandard,“ vysvetlila.

Sú si podobní

Kedykoľvek sa stretnú ženy, čo už čo-to prežili s narcistom, vždy je tam akási spriaznenosť. Aj ty si bola manipulovaná? Neuveriteľné, že nám urobili presne tie isté veci! Alebo aj po rozchodoch. Mnohé ženy si pritakávajú, že áno, bolo to takmer rovnaké. Ticho z jeho strany a potom to skúsil opäť. Nasľuboval hory-doly, spomínal na začiatky vzťahu. Vyhrážal sa. Hľadal, prenasledoval...
 
Prečo je to tak?
 
Broňa hovorí, že u narcistov ide o vzorec správania, ktorý je podobný a podľa neho ich vieme aj definovať.

Pozor na rozdiely

Ďalej upozornila, že je rozdiel medzi poruchou osobnosti a medzi narcistickými črtami.
 
Takýto človek nemusí byť diagnostikovaný, ale môže disponovať črtami, a súžitie s ním je veľmi náročné,“ povedala.

Je to moderné

Aj Broňa si všíma, že hovoriť o narcistoch je veľmi populárne. Niekto nás nahneval? Automaticky je to narcis. Ublížili nám? No pravdaže ide o narcisa.
 
Je to jedno vrece, do ktorého sa všetko vhadzuje,“ myslí si. Prirovnáme to k niečomu, čo je ľahko pochopiteľné. To, že nás bolí hrdlo, ešte neznamená, že máme angínu. Môžu za tým byť iné príčiny, vlastne veľmi veľa príčin.
 
Rovnako to, že sa niekto prejavil ako egoista tiež nemusí okamžite znamenať, že ide o narcistu.
 
Dostávame sa k niečomu podobnému, ako bol kedysi pojem psychopatia. Ktokoľvek vám niečo urobil alebo vám nejako ublížil, bol považovaný za psychopata,“ spomína si Broňa. Pojem psychopatie sa z klinickej praxe už vytratil, momentálne sa vraví o antisociálnej poruche osobnosti, ale tak to kedysi bolo. Slovo psychopat sa ľahko vyslovovalo a ešte ľahšie sa ním onálepkovávalo.

Ako ich diagnostikovať?

Pri narcistoch je jeden problém. Vieme, že ich je veľa, dokonca sa v knihách píše, že ich počet neustále stúpa. Lenže ako to vieme, keď narcis je človek, čo si neprizná, že má ťažkosti?
 
Človek-narcis funguje v normálnych medziach. Nebavíme sa teraz o extrémnych prípadoch, kedy to ide za hranicu zákona. Narcisti chodia do práce, prejavujú sa, skrátka a dobre, existujú. Dôvod na diagnostiku tam preto nie je. Väčšinou sa to deje až vtedy, ak sa človek osobnostne zrúti, nejako zlyhá alebo podobne. Vnútorný tlak je vtedy natoľko silný, že ho nedokáže uniesť. Je možné, že potom, keď všetko spadne, vrátane vzťahov, začne hľadať hlbšiu príčinu,“ menuje Broňa jednu situáciu, pri ktorej môže dôjsť k diagnostikovaniu.
 
Čo sa ale deje oveľa častejšie je, že skôr prichádzajú na terapie ich obete. Je to totiž tak. Narcis ubližuje a jeho obeť, väčšinou človek s veľmi nízkym sebavedomím, by rád veci riešil normálne. Rozhovorom, v ktorom obidve strany povedia, čo a ako a dohodnú sa na postupných krokoch k zmene. U narcistov to však nehrozí, žiadny dialóg tohto typu nečakajte. Skôr to prebieha tak, že narcis svoju obeť presvedčí, že to všetko je jej vina. Opakuje jej to znovu a zas, až kým sa aj posledné kúsky sebavedomia nezosypú. A tak obeť hľadá pomoc. Najskôr preto, aby sa utvrdila, či je to jej vina alebo nie. A počas terapií, sa odhaľuje pravda. Postupne vychádza napovrch, kto je partner a čím trpí.
 
Áno, terapia je náročný proces, obete narcistov prechádzajú fázami. Nechcú si priznať, že milovaný je narcis. Potom si to priznajú, ale nechcú odísť, lebo veria, že sa zmení. Niektoré odídu, ale stále ich to k nemu ťahá.
 
Nech je však proces akokoľvek náročný, stojí za to. Aj Broňa rada ide po ceste s klientmi a pozerá na ich malé aj veľké pokroky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: Iluha Zavaley, Unsplash
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies