Brazílsky najvyšší súd potvrdil pozastavenie činnosti spoločnosti X po napätí s Elonom Muskom

NETKY.SK • 3 September 2024, 17:09 • 2 min
Brazílsky najvyšší súd potvrdil pozastavenie činnosti spoločnosti X po napätí s Elonom Muskom

Komisia sudcov brazílskeho najvyššieho súdu jednomyseľne potvrdila rozhodnutie o pozastavení činnosti platformy sociálnych médií X, predtým známej ako Twitter, v celej krajine. Rozhodnutie, ktoré bolo dokončené 2. septembra, podporuje predchádzajúce rozhodnutie sudcu Alexandreho de Moraesa, ktorý nariadil pozastavenie 30. augusta.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie sudcu Moraesa bolo reakciou na odmietnutie Elona Muska určiť právneho zástupcu pre operácie spoločnosti X v Brazílii, čo je požiadavka brazílskeho práva. Musk, ktorý platformu získal v októbri 2022, predtým kritizoval Moraesa na X a označil ho za "zlého" a "diktátora" za to, čo Musk označil za "nezákonnú politickú cenzúru" platformy sociálnych médií. Napriek tejto kritike sa päťčlenný senát jednohlasne stotožnil s rozhodnutím Moraesa, čím dal jasne najavo, že pozastavenie činnosti bude platiť až do odvolania.

Na pozadí tohto súdneho sporu prebieha vyšetrovanie, ktoré vedie Moraes v súvislosti s údajnou úlohou spoločnosti X pri šírení dezinformácií týkajúcich sa bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara.

Vyšetrovanie sa zintenzívnilo, odkedy Musk prevzal platformu, s obavami zo šírenia škodlivého obsahu vrátane správ o pronacistických materiáloch objavujúcich sa spolu s reklamami. Tento obsah viedol k tomu, že mnohé spoločnosti stiahli svoje reklamy z platformy, čo ešte viac skomplikovalo Muskovo riadenie X.

Podľa rozhodnutia súdu zostane spoločnosť X v Brazílii pozastavená, kým neuhradí nezaplatené pokuty, ktoré k 30. augustu predstavovali viac ako 3 milióny USD. Rozhodnutie súdu sa vzťahuje aj na brazílskych používateľov, ktorí sa pokúšajú obísť pozastavenie pomocou virtuálnych súkromných sietí (VPN). Jednotlivcom a spoločnostiam, u ktorých sa zistí, že pristupujú k X prostredníctvom VPN, môžu byť uložené ďalšie pokuty až do výšky 50 000 realov, čo je približne 8 050 eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CoinMarketCap, Foto: Information Age | ACS / Shutterstock
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies