Prvý súdny spor ohrozuje zrušenie dlhov pre 30 miliónov študentov podľa Bidenovho plánu

NETKY.SK • 4 September 2024, 08:48 • 2 min
Prvý súdny spor ohrozuje zrušenie dlhov pre 30 miliónov študentov podľa Bidenovho plánu

WASHINGTON - Sedem štátov pod vedením GOP podalo prvú žalobu proti Bidenovmu širšiemu plánu na odpustenie študentských pôžičiek. Štáty uviedli, že Biden plánoval zaviesť úľavy ešte pred zverejnením konečného predpisu.

slovakia

left justify in out

Druhý pokus prezidenta Joea Bidena o širšie odpustenie študentských pôžičiek sa práve stretol s prvou právnou námietkou. V utorok podalo sedem generálnych prokurátorov štátov GOP v južnom okrese Georgie žalobu s cieľom zablokovať Bidenov druhý pokus o odpustenie dlhov pomocou zákona o vysokoškolskom vzdelávaní z roku 1965.

Žaloba je namierená proti plánu, ktorý ministerstvo školstva oznámilo vlani v lete po tom, ako Najvyšší súd zrušil Bidenov prvý pokus o rozsiahle odpustenie dlhov. Očakáva sa, že z tohto plánu bude mať prospech viac ako 30 miliónov dlžníkov, a okrem iného by sa ním zrušili niektoré alebo všetky študentské dlhy dlžníkom s nezaplatenými úrokmi, tým, ktorí splácali pôžičku najmenej 20 rokov, a tým, ktorí navštevovali školy, na ktorých mali v porovnaní s príjmami po ukončení štúdia príliš vysoké dlhy.

Konečný predpis o úľavách ešte nebol zverejnený a ministerstvo školstva už skôr oznámilo, že plánuje začať uplatňovať úľavy v októbri. V žalobe sa však uvádza, že ministerstvo pracovalo na implementácii plánu ešte pred zverejnením konečného predpisu, podľa interných dokumentov, ktoré získalo od ministerstva pre servisných pracovníkov, a vyzvalo súd, aby úľavu zastavil až do konečného právneho rozhodnutia.

"Tento pokus nie je len najagresívnejším pokusom ministra," uvádza sa v žalobe. "Je to zároveň aj najslabší z nich. Ministrovi sa už nepodarilo hromadne zrušiť študentské pôžičky pomocou dvoch zákonov, ktoré považoval za dôveryhodnejšie. Nie je preto prekvapujúce, že tento tretí plán sa opiera o zatiaľ najmenej hodnoverné textové oprávnenie."

 

Pred Najvyšším súdom je vidieť nápis vyzývajúci na odpustenie študentských pôžičiek v čase, keď si sudcovia mali vypočuť ústne argumenty v dvoch prípadoch týkajúcich sa plánu prezidenta Joea Bidena na zrušenie miliardových študentských dlhov vo Washingtone, DC, 28. februára 2023.
Pred Najvyšším súdom je vidieť nápis vyzývajúci na odpustenie študentských pôžičiek v čase, keď si sudcovia mali vypočuť ústne argumenty v dvoch prípadoch týkajúcich sa plánu prezidenta Joea Bidena na zrušenie miliardových študentských dlhov vo Washingtone, DC, 28. februára 2023.
Zdroj: Reuters / Nathan Howard

Štáty pod vedením GOP uviedli, že ministerstvo plánuje zaviesť úľavy už v septembri. Podľa interných dokumentov, ktoré štáty získali spolu so žalobou, ministerstvo školstva poslalo obsluhovateľovi MOHELA oznámenie, v ktorom sa uvádza, že "v septembri 2024 Bidenova-Harrisova administratíva spustí federálnu iniciatívu pre zadlžovanie študentov".

V dokumentoch sa neuvádza, ktoré konkrétne časti úľavy, ak vôbec nejaké, by boli implementované v septembri, ale v žalobe sa tvrdilo, že ministerstvo nedodržalo regulačný proces, keď plánovalo poskytnúť úľavu dlžníkom pred prijatím konečného pravidla.

Štáty tiež tvrdili, že úľava by poškodila spoločnosť MOHELA, ktorá poskytuje študentské pôžičky a ktorá má sídlo v Missouri, jednom zo štátov, ktoré viedli žalobu. Uviedli, že spoločnosť MOHELA by prišla o príjmy z odpustených pôžičiek a plán by zvýšil administratívne náklady správcu.

Ministerstvo školstva sa zatiaľ nevyjadrilo k tomu, ako to ovplyvní jeho plány na rozsiahle úľavy. Zároveň je Bidenov nový plán splácania riadený príjmom SAVE zablokovaný na súde po žalobe skupiny generálnych prokurátorov štátov GOP, ktorí podali žalobu na zablokovanie lacnejších splátok a odpustenie dlhu, pričom viac ako 8 miliónov zapísaných dlžníkov čaká v neistote na konečné rozhodnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Business Insider, Foto: NBC News
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies