Expanzia služieb v Číne sa ochladzuje, čo je novým znakom ekonomického oslabenia

NETKY.SK • 4 September 2024, 09:16 • 2 min
Expanzia služieb v Číne sa ochladzuje, čo je novým znakom ekonomického oslabenia

PEKING - Podľa súkromného prieskumu sa aktivita v oblasti služieb v Číne zvýšila menej, ako sa očakávalo, čo zvýšilo obavy o stav ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia, ktoré v stredu zverejnili Caixin a S&P Global, index nákupných manažérov v službách Caixin China v auguste klesol na 51,6 bodu v porovnaní s 52,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Mediánová prognóza ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg bola 51,8. Každá hodnota nad 50 naznačuje expanziu.

"Konkurencia v sektore bola stále tvrdá a prioritou podnikov sa stalo zvýšenie predaja prostredníctvom zníženia cien," uviedol vo svojom vyhlásení Wang Zhe, hlavný ekonóm spoločnosti Caixin Insight Group. "Prieskumom oslovené spoločnosti zaujali opatrný prístup k prijímaniu zamestnancov s cieľom ušetriť náklady, čím sa trh práce dostal pod tlak."

Tieto zistenia prispievajú k obrazu hospodárstva, ktorému hrozí úpadok, pričom oficiálne údaje zverejnené cez víkend ukazujú, že odvetvia služieb od reštaurácií až po cestovný ruch sa v poslednom mesiaci leta takmer zmenšili. Tento sektor je v centre čiastkových vládnych opatrení na oživenie spotrebiteľského dopytu, ktorý je oslabený dlhotrvajúcou krízou v oblasti nehnuteľností.

Expanzia služieb v Číne sa v auguste spomalila.
Expanzia služieb v Číne sa v auguste spomalila.
Zdroj: Bloomberg

Medzinárodný menový fond označil služby za "nedostatočne využívanú hnaciu silu" rastu, ktorá sa na pridanej hodnote Číny podieľa oveľa menej ako priemer vyspelých ekonomík, ktorý predstavuje približne 75 %.

V dôsledku najnovších údajov sa pevninský jüan zvýšil o 0,1 % na 7,1138 za dolár a od 10:19 hod. sa v Šanghaji obchodoval na úrovni 7,1138 za dolár. Výnosy referenčných dlhopisov klesli o jeden bázický bod na 2,13 %, čo je takmer najnižšia hodnota za posledné dve desaťročia.

Referenčný index čínskych akcií CSI 300 ustúpil o 0,5 % v súlade s rozsiahlym výpredajom v regióne po tom, ako prepad akcií spoločnosti Nvidia Corp. podporil prepad akcií v USA.

Národný štatistický úrad v sobotu uviedol, že nevýrobný ukazovateľ aktivity v stavebníctve a službách minulý mesiac vzrástol vďaka spotrebiteľskému apetítu počas letnej dovolenkovej sezóny. Na rozdiel od oficiálneho PMI v službách sa prieskum Caixin zameriava viac na menšie súkromné firmy.

Vyhliadky hospodárstva krajiny s hodnotou 17 biliónov USD stále závisia najmä od vyhliadok výroby a vývozu, aj keď sa objavujú nové prekážky ich expanzie. Aktivita čínskych tovární sa v auguste znížila už štvrtý mesiac po sebe, čo je najnovším znakom toho, že svetová ekonomika č. 2 môže mať problémy s dosiahnutím tohtoročného cieľa rastu na úrovni približne 5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bloomberg, Foto: Yahoo (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies