USA: Izrael v rámci dohody o rukojemníkoch súhlasil so stiahnutím z časti Filadelfského koridoru

NETKY.SK • 4 September 2024, 10:42 • 2 min
USA: Izrael v rámci dohody o rukojemníkoch súhlasil so stiahnutím z časti Filadelfského koridoru

GAZA - Biely dom v utorok vyhlásil, že jeho najnovší, Izraelom podporovaný návrh dohody o rukojemníkoch zahŕňa stiahnutie IDF z husto obývaných oblastí pozdĺž filadelfského koridoru, deň po tom, čo premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael musí na neurčito zachovať prítomnosť na úseku hranice medzi Egyptom a Gazou.

slovakia

left justify in out

"Samotná dohoda vrátane návrhu na premostenie, s ktorým sme začali pracovať... zahŕňa odsun izraelských obranných síl zo všetkých husto obývaných oblastí... v prvej fáze... a to zahŕňa aj oblasti pozdĺž a v blízkosti tohto koridoru," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby na brífingu s novinármi. "To je návrh, s ktorým Izrael súhlasil."

Kirby však odmietol objasniť, či to znamená, že USA podporujú, aby izraelské jednotky zostali v menej obývaných oblastiach pozdĺž Filadelfského koridoru počas šesťtýždňovej prvej fázy dohody.

Bez ohľadu na to si druhá fáza rámca vyžaduje úplné stiahnutie Izraela z celého územia Gazy, čo je ustanovenie, ktorému Netanjahu vo svojich pondelkových vyjadreniach zrejme protirečil.

Hovorca Bieleho domu síce zopakoval požiadavku dohody, aby sa Izrael v prvej fáze aspoň čiastočne stiahol z Filadelfie, ale zároveň priznal, že Jeruzalem verejne zdôrazňuje, že "bude potrebovať určitú bezpečnosť pozdĺž tohto koridoru".

"Nebudem sa púšťať do debaty s premiérom o tom, čo povedal cez víkend," dodal Kirby.

Pohľad na Filadelfský koridor medzi južným pásmom Gazy a Egyptom 15. júla 2024.
Pohľad na Filadelfský koridor medzi južným pásmom Gazy a Egyptom 15. júla 2024.
Zdroj: Flash90 / Oren Cohen

Na následnom brífingu s novinármi v utorok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller povedal, že USA "veľmi jasne vyjadrili svoj názor na možnosť pokračujúcej izraelskej prítomnosti v Gaze - sme proti nej".

Miller tiež zopakoval Kirbyho poznámky o izraelskej dohode o stiahnutí sa z obývaných oblastí pozdĺž Filadelfského koridoru a dodal, že "existuje množstvo detailov, ktoré si vyžadujú ďalšie rokovania, aby sa dospelo k záveru, ako budú strany plniť svoje záväzky vyplývajúce z dohody".

Netanjahu v pondelok v priamom prenose v hlavnom vysielacom čase tvrdil, že povolenie stiahnuť vojakov z deväťkilometrového hraničného úseku by viedlo k tomu, že by sa do pásma opäť pašovali zbrane a vybavenie na výrobu zbraní a kopanie tunelov a že by sa tam mohli prepašovať rukojemníci.

Povedal, že Izrael si v dohľadnej budúcnosti ponechá kontrolu nad Filadelfským koridorom, pričom svoju prítomnosť v tomto koridore označil za kľúčovú pre zabránenie vyzbrojeniu Hamasu a za životne dôležitú pre budúcnosť Izraela.

Niekoľko hodín pred Netanjahuovou tlačovou konferenciou však šéf Mossadu David Barnea naliehavo odletel do Dauhy, aby informoval katarského premiéra Mohammeda bin Abdulrahmana Al-Thaniho, že Izrael je stále pripravený úplne stiahnuť svoje sily z Filadelfského koridoru v druhej fáze dohody o rukojemníkoch, uviedol arabský diplomat pre denník The Times of Israel, čím potvrdil správu denníka Haaretz.

Netanjahuova kancelária správu nepoprela a namiesto toho tvrdila, že bezpečnostný kabinet o druhej fáze dohody ešte nediskutoval.

Izraelčania sa zúčastňujú na zhromaždení vyzývajúcom na prepustenie Izraelčanov zadržiavaných v Gaze pred vojenským veliteľstvom Kirya v Tel Avive, 3. septembra 2024.
Izraelčania sa zúčastňujú na zhromaždení vyzývajúcom na prepustenie Izraelčanov zadržiavaných v Gaze pred vojenským veliteľstvom Kirya v Tel Avive, 3. septembra 2024.
Zdroj: Flash90 / Avshalom Sassoni

Netanjahuova kancelária správu nepoprela a namiesto toho tvrdila, že bezpečnostný kabinet o druhej fáze dohody ešte nediskutoval. Netanjahu bol počas pondelkovej tlačovej konferencie požiadaný, aby vysvetlil, ako sa jeho slová o časovo neobmedzenej kontrole filadelfského koridoru zhodujú s jeho schválením návrhu z konca mája, ktorý v druhej fáze dohody zahŕňal úplné stiahnutie IDF z celej Gazy.

Netanjahu odpovedal, že hovoril len o prvej fáze dohody.

"Návrh, s ktorým som súhlasil, hovorí o prvej fáze trvajúcej 42 dní, po ktorej sa môžeme vrátiť k bojom, ak sa v rokovaniach nedosiahne dohoda," povedal premiér. Dohoda stále vyžaduje, aby strany viedli rozhovory počas prvej fázy s cieľom určiť presné podmienky druhej fázy, ktorou je trvalé prímerie. Prvá fáza sa tiež môže predĺžiť na viac ako šesť týždňov, ak strany stále rokujú v dobrej viere, a možnosť Izraela obnoviť vojnu sa nezdá byť taká definitívna, ako ju prezentoval Netanjahu.

"Ak sa dosiahne trvalá dohoda o tom, že sa niekto iný bude zaoberať... zabezpečením hraníc Gazy, [bolo by to vítané]. V súčasnosti to však na obzore nevidím," pokračoval a zašomral, že dúfa, že sa nájde dôveryhodná alternatíva k prítomnosti IDF na Filadelfskej polostrove ešte pred príchodom Mesiáša. "V súčasnosti hovoríme o prvej fáze. Druhá fáza je ešte pred nami," povedal Netanjahu.

Vysvetlil, že súhlasil so znížením počtu izraelských jednotiek rozmiestnených pozdĺž Filadelfského koridoru počas prvej fázy dohody, pretože v súčasnosti je tam rozmiestnená jeden a pol divízie, čo je oveľa viac, ako budú IDF potrebovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Foto: Flash 90 / Oren Cohen
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies