Vo štvrtok začína Liga národov UEFA. Slovákov s cieľom postúpiť vyššie čaká Švédsko, Azerbajdžan a Estónsko

NETKY.SK • 4 September 2024, 11:19 • 2 min
Vo štvrtok začína Liga národov UEFA. Slovákov s cieľom postúpiť vyššie čaká Švédsko, Azerbajdžan a Estónsko

Vo štvrtok sa začne štvrtá edícia Ligy národov UEFA s deviatimi zápasmi, v ktorých do pozície obhajcov titulu vstúpia futbalisti Španielska. Európski majstri začnú sezónu 2024/2025 na pôde Srbska. Slovensko sa opäť predstaví v C-divízii s cieľom postúpiť o úroveň vyššie, pričom v 1. skupine ich čakajú zápasy proti Švédsku, Azerbajdžanu a Estónsku.

slovakia

left justify in out

Novým prvkom vo formáte súťaže je štvrťfinálová fáza v marci budúceho roka, kam sa prebojujú prvé dva tímy z každej skupiny elitnej A-divízie. Víťazi štvrťfinálových dvojzápasov postúpia na finálový turnaj (4.-8. júna 2025). Po odohratí zápasov skupinovej fázy sa po novom uskutoční aj play off medzi jednotlivými divíziami - tretie tímy zo skupín "áčka" sa stretnú s mužstvami z druhých miest v B-divízii, identicky na seba narazia tímy na tretích miestach "béčka" a na druhých miestach "céčka".

Dva tímy spomedzi najhorších tímov zo štvrtých miest v C-divízii zostúpia o divíziu nižšie, naopak, dva najlepšie tímy z D-divízie sa presunú o divíziu vyššie. Zvyšné dva tímy zo štvrtých miest C-divízie sa stretnú v play off s dvojicou tímov z druhých miest z "déčka" (D-divízia má 6 tímov rozdelených do dvoch trojčlenných skupín).

Ak chcú teda Slováci pomýšľať na postup, musia obsadiť vo svojej skupine aspoň druhú priečku. V úvodných dvoch ročníkoch Ligy národov účinkovali v B-divízii, v predchádzajúcej tretej edícii (ročník 2022/2023) obsadili v C-divízii 3. miesto za Kazachstanom a Azerbajdžanom, na štvrtej priečke sa umiestnilo Bielorusko.

"Chceme uspieť v každej súťaži a aj teraz budeme bojovať, aby sme sa dostali čo najďalej," vyhlásil podľa AFP kouč španielskej reprezentácie Luis de la Fuente, ktorého zverenci sa okrem Srbska stretnú v skupine s Dánskom i Švajčiarskom. Vicemajstri Európy Angličania začínajú éru po Garethovi Southgateovi, ktorého na lavičke dočasne nahradil Lee Carsley. Debut ho čaká v sobotu v derby na pôde Írska a chýbať mu bude zranený Jude Bellingham. Po neúspešných ME pokračuje v reprezentačnej kariére 39-ročný Cristiano Ronaldo, jeho Portugalsko sa v skupine stretne s finalistom uplynulej edície Chorvátskom, Poľskom a Škótskom. Ťahákom 1. kola bude piatkový súboj Francúzska s Talianskom v parížskom Parku princov, v skupine ich dopĺňajú Belgicko a Izrael. Nemecko a Maďarsko si v sobotu zopakujú svoj súboj z tohtoročných ME, ďalšími účastníkmi ich skupiny sú Holandsko a Bosna a Hercegovina.

Tímy sa v skupinách stretnú v tradičnom formáte každý s každým doma i vonku. V septembri sú na programe úvodné dve kolá súťaže, ďalšími termínmi skupinovej fázy sú 10.-12. a 13.-15. október, 14.-16. a 17.-19. november.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz.sk, Športweb, Foto: TASR / Martin Baumann
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies