Môže používanie mobilných telefónov spôsobiť rakovinu mozgu?

NETKY.SK • 8 September 2024, 14:38 • 2 min
Môže používanie mobilných telefónov spôsobiť rakovinu mozgu?

LONDÝN - WHO a ďalšie medzinárodné zdravotnícke organizácie v minulosti uviedli, že neexistuje jednoznačný dôkaz škodlivého vplyvu žiarenia používaného mobilnými telefónmi na ľudské zdravie, hoci žiadali ďalší výskum.

slovakia

left justify in out

Medzi používaním mobilných telefónov a zvýšeným rizikom rakoviny mozgu nie je žiadne spojenie. Toto zistenie vyplýva z novej metaštúdie, ktorú nechala vypracovať Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Napriek dramatickému nárastu používania bezdrôtových technológií sa nezvýšil počet prípadov rakoviny mozgu v zodpovedajúcej miere, uviedla štúdia zverejnená v utorok. To platí aj pre ľudí, ktorí používajú mobilné telefóny dlhodobo alebo ich používajú viac ako desať rokov.

"Záverečná analýza skúmala 63 štúdií vydaných v rokoch 1994 až 2022," povedal profesor Mark Elwood z Aucklandskej univerzity, ktorý sa zaoberá epidemiológiou rakoviny. Hodnotitelia boli odborníci z 11 organizácií z desiatich krajín, vrátane austrálskeho úradu na ochranu pred radiáciou.

"Metaštúdia hodnotila účinky rádiofrekvencie používané mobilnými telefónmi, televízormi, elektronickými detskými pestúnkami a radarmi," vysvetlil Elwood.

Štúdia skúmala rakovinu mozgu u dospelých a detí, rakovinu hypofýzy, slinných žliaz a leukémiu, ako aj riziká spojené s používaním mobilných telefónov, rádiostaníc alebo vysielačov a vystavením žiareniu pri práci. Ostatné typy rakoviny budú hodnotené samostatne.

"Žiadna zo skúmaných hlavných otázok nepreukázala zvýšené riziko," vyhlásil Elwood.

Metaštúdia podporuje závery podobných predchádzajúcich štúdií. WHO a ďalšie medzinárodné zdravotnícke organizácie v minulosti uviedli, že neexistuje jednoznačný dôkaz škodlivého vplyvu žiarenia používaného mobilnými telefónmi na ľudské zdravie, hoci žiadali ďalší výskum. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) v súčasnosti zaraďuje tento druh žiarenia do triedy 2B s označením „potenciálne karcinogénny“. Toto označenie sa používa, keď súvis so vznikom rakoviny nie je možné vylúčiť.

Poradná skupina IARC žiadala o čo najskoršie preskúmanie tejto klasifikácie kvôli novým údajom, ktoré sa objavili od jej posledného prehodnotenia v roku 2011. WHO plánuje zverejniť svoje konečné hodnotenie počas prvého štvrťroka 2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: WHO, Reuters, Ilustračné foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies