Šokujúci únik informácií: Odpočúvajú nás Facebook a Google?

NETKY.SK • 5 September 2024, 11:09 • 2 min
Šokujúci únik informácií:  Odpočúvajú nás Facebook a Google?

Milióny ľudí to tušili už dávno, ale teraz unikli informácie, že naše telefóny nás naozaj počúvajú. Zdá sa, že zjavný návrh jedného z údajných marketingových partnerov spoločnosti Facebook podrobne opisuje, ako firma odpočúva konverzácie používateľov s cieľom vytvárať cielené reklamy.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Cox Media Group (CMG) v prezentácii tvrdí, že jej softvér "Active-Listening" využíva umelú inteligenciu na zhromažďovanie a analýzu "údajov o zámeroch v reálnom čase" prostredníctvom počúvania toho, čo hovoríte cez mikrofón telefónu, notebooku alebo domáceho asistenta.

"Inzerenti môžu tieto hlasové údaje spájať s údajmi o správaní a cieliť tak na spotrebiteľov na trhu," uvádza sa v prezentácii.

V prezentácii sa ďalej uvádzajú spoločnosti Facebook, Google a Amazon ako klienti spoločnosti CMG, pričom sa naznačuje, že by mohli využívať jej službu Active-Listening na cielenie používateľov. 

Novinárom zo spoločnosti 404 Media unikla prezentácia, ktorá potenciálnym zákazníkom predstavuje možnosti softvéru Active-Listening. Po zverejnení tohto príbehu spoločnosť Google odstránila mediálnu skupinu zo svojej webovej stránky "Partnerský program"

V e-mailovom vyhlásení pre DailyMail.com hovorca spoločnosti Meta uviedol: "Spoločnosť Meta nepoužíva mikrofón vášho telefónu na reklamu a túto skutočnosť už roky zverejňujeme. Obraciame sa na spoločnosť CMG, aby objasnila, že ich program nie je založený na údajoch spoločnosti Meta."

Prvý slajd z uniknutej prezentácie spoločnosti CMG opisuje, ako ich softvér Active-Listening počúva vaše konverzácie a získava údaje o zámeroch v reálnom čase.
Prvý slajd z uniknutej prezentácie spoločnosti CMG opisuje, ako ich softvér Active-Listening počúva vaše konverzácie a získava údaje o zámeroch v reálnom čase.
Zdroj: Cox Media Group (CMG)

Spoločnosť Amazon odpovedala spoločnosti 404 Media vyhlásením, že jej reklamné oddelenie "nikdy nespolupracovalo so spoločnosťou CMG na tomto programe a ani to neplánuje". Hovorca však dodal, že ak niektorý z marketingových partnerov poruší jej pravidlá, spoločnosť podnikne kroky, a preto je stav vzťahu spoločnosti Amazon so spoločnosťou CMG nejasný. 

V prezentácii je podrobne opísaný proces pozostávajúci zo šiestich krokov, ktorý softvér CMG Active-Listening používa na zhromažďovanie hlasových údajov spotrebiteľov prostredníctvom zdanlivo akéhokoľvek zariadenia vybaveného mikrofónom vrátane smartfónu, notebooku alebo domáceho asistenta. Z prezentácie nie je jasné, či softvér Active-Listening odpočúva neustále, alebo len v určitých časoch, keď je aktivovaný mikrofón telefónu, napríklad počas hovoru.

Inzerenti potom tieto poznatky využívajú na zacielenie na "spotrebiteľov na trhu", čo sú ľudia, ktorí aktívne uvažujú o kúpe konkrétneho výrobku alebo služby.

Tento únik je však len poslednou udalosťou vo vlne správ, ktoré naznačujú, že váš telefón vás naozaj počúva a že stránky ako Facebook môžu zarábať na tom, čo hovoríte. Spoločnosť 404 Media prvýkrát odhalila existenciu služby CMG Active-Listening v decembri 2023. O deň neskôr odhalili malú marketingovú spoločnosť s umelou inteligenciou MindSift, ktorá sa v podcaste chválila používaním reproduktorov inteligentných zariadení na cielenie reklamy. Hoci sa to môže zdať prekvapujúce, aktívne počúvanie je úplne legálne, tvrdí spoločnosť CMG v už vymazanom príspevku na blogu z novembra 2023. "Vieme, na čo myslíte. Je to vôbec legálne? Krátka odpoveď znie: áno. Je legálne, aby vás telefóny a zariadenia počúvali," píše sa v príspevku.

CMG je americký mediálny konglomerát so sídlom v Atlante v štáte Georgia. Spoločnosť poskytuje služby v oblasti vysielania, digitálnych médií, reklamy a marketingu a v roku 2022 dosiahla tržby vo výške 22,1 miliardy USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Daily Mail, Foto: Unsplash (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies