Hubblov teleskop objavil veľmi žiarivú minigalaxiu

NETKY.SK • 8 September 2024, 18:05 • 2 min
Hubblov teleskop objavil veľmi žiarivú minigalaxiu

Nové snímky zverejnené Hubblovým vesmírnym teleskopom NASA zachytávajú trpasličiu sféroidálnu galaxiu Pegasus, známu aj ako Andromeda VI.

slovakia

left justify in out

Pegas sa nachádza v Galaxii v Androméde, nazývanej aj Messier 31, ktorá je najbližším susedom Mliečnej cesty vo vzdialenosti približne 2 480 000 svetelných rokov od Zeme. Andromeda je preto jednou z mála galaxií viditeľných voľným okom - najlepšie sa pozoruje v novembri.

Podľa vyhlásenia NASA boli snímky zachytené v rámci opätovného skúmania celého systému Andromedy, ktorého cieľom je získať ďalšie informácie, ktoré by pomohli zodpovedať dlhoročné otázky týkajúce sa temnej hmoty, reionizácie a rastu galaktických ekosystémov v priebehu kozmického času.

Galaxia v Androméde hostí najmenej 13 trpasličích galaxií, ktoré okolo nej obiehajú, pričom jednou z nich je trpasličia sférická galaxia Pegas. Pegasus bol prvýkrát identifikovaný v roku 1998 vďaka bystrým očiam amatérskeho astronóma. Kvôli nejasnej povahe a relatívne malým rozmerom trpasličích sférických galaxií, ako je táto, takmer unikla pozornosti.

Pegas a jemu podobné galaxie obsahujú veľmi málo "ťažkých" prvkov - prvkov ťažších ako hélium, ako sú uhlík, kyslík a železo - čo naznačuje, že v nich neprebehlo veľa cyklov tvorby hviezd. Vo vyvinutejších galaxiách vznik a zánik hviezd vedie k chemickému obohacovaniu, ktoré sa nazýva aj chemická evolúcia galaxie.

Tieto trpasličie sférické galaxie, ktoré sú vo všeobecnosti bez plynu a v ktorých sa tvorí len veľmi málo nových hviezd, sú však namiesto toho obývané starými a stredne starými hviezdami. Je možné, že mohutné gravitačné pole Andromedy mohlo z Pegasa odobrať plyny, v ktorých sa tvorili hviezdy, a ponechať tak dostatok materiálu len pre niekoľko generácií hviezd.

"Pre porovnanie, niektoré z trpasličích sférických sprievodcov galaxií Mliečnej cesty, ktoré sa nachádzajú v porovnateľných vzdialenostiach, obsahujú niektoré hviezdy stredného veku, ale to môže byť spôsobené tým, že Andromeda je taká masívna a rozľahlá, že jej gravitačné účinky siahajú ďalej," vysvetľujú vedci z NASA.

Pegas je preto pravdepodobne fosíliou prvých galaxií, čo z neho robí cenný objekt pre štúdium dávneho vesmíru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NASA, Foto: NASA / ESA / D. Weisz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies