Ružomberok: Zreštaurovali obraz Floriána z 19. storočia + FOTO

NETKY.SK • 5 September 2024, 17:04 • 2 min
Ružomberok: Zreštaurovali obraz Floriána z 19. storočia + FOTO

RUŽOMBEROK - Výsledkom reštaurátorského zásahu je rehabilitácia diela, posilnenie jeho výtvarného, estetického a v neposlednom rade aj historického charakteru.

slovakia

left justify in out

Zbierkový fond Liptovského múzea v Ružomberku v roku 2009 získal vzácny obraz sv. Floriána od neznámeho autora. Dielo sa do rúk múzea dostalo po neodbornom zaobchádzaní v kritickom stave.

Vďaka verejným zdrojom z Fondu na podporu umenia sa ho podarilo zreštaurovať. Návštevníci ho budú môcť vzhliadnuť v sídelnej budove múzea.   

 

obrazok
Obraz pred reštaurovaním
Zdroj: ŽSK
obrazok
Obraz pred reštaurovaním
Zdroj: ŽSK

Obraz z 19. storočia pochádza pôvodne z kostola v obci Hubová pri Ružomberku. Zreštaurovať sa ho podarilo akademickej maliarke Márii Ďuricovej, ktorá pre Liptovské múzeum zreštaurovala už šiesty obraz.

"V minulosti sa s ním zaobchádzalo necitlivo. Nebol vypnutý na podráme a bol zrolovaný asi na desať častí. Zrejme lokálna požiadavka predchádzajúcej fary bola zrezať obraz v hornej časti do poloblúka a tak ho umiestniť do rámu s poloblúkovou profiláciou. Tým sa stáva táto časť obrazu ťažko čitateľná – chýba časť hlavy sv. Floriána, vlajka aj mraky," zdôraznila Mária Ďuricová. 

obrazok
Obraz pred reštaurovaním
Zdroj: ŽSK
obrazok
Obraz po zreštaurovaní
Zdroj: ŽSK

Zbierkový fond múzea disponuje len malým množstvom sakrálnych veľkoformátových obrazov. Sv. Florián je tu preto vzácnosťou. Požiadavka kurátora bola vrátiť obrazu pôvodný obdĺžnikový tvar.

"Dva chýbajúce poloblúky v hornej časti sme pripevnili k novému plátnu po nalisovaní obrazu. V hornej časti, kde došlo v minulosti k najväčšej devastácií maľby, sa objavili len čiastočné fragmenty maľby. Reštaurátorka preto musela hľadať analógie s inými maľbami obrazov a plastík sv. Floriána z toho obdobia. Porovnávaním jednotlivých detailov vytvorila chýbajúce miesta," doplnil kurátor Rastislav Molda. 

Obraz po zreštaurovaní
Obraz po zreštaurovaní
Zdroj: ŽSK

Svätý Florián bol katolícky svätec, patrón hasičov, pekárov, hrnčiarov aj hutníkov. Výsledkom reštaurátorského zásahu je rehabilitácia diela, posilnenie jeho výtvarného, estetického a v neposlednom rade aj historického charakteru.

Na reštaurovanie čakajú ešte ďalšie dve diela z Hubovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ŽSK, Foto: ŽSK
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies