Irán varuje Rusko pred tým, aby sa v hraničnom spore postavilo na stranu Azerbajdžanu

NETKY.SK • 6 September 2024, 18:39 • 2 min
Irán varuje Rusko pred tým, aby sa v hraničnom spore postavilo na stranu Azerbajdžanu

TEHERÁN - Nová iránska reformná vláda varovala Rusko pred tým, aby sa v hraničnom spore postavilo na stranu Azerbajdžanu, keďže v Teheráne pretrvávajú obavy zo vzťahov s Moskvou.

slovakia

left justify in out

Iránsky minister zahraničných vecí Sayeed Abbas Araghčí urobil nezvyčajný krok a pokarhal Rusko po tom, ako sa Moskva postavila na stranu Azerbajdžanu v súvislosti s jeho výzvami na vybudovanie pozemného koridoru pozdĺž arménsko-iránskej hranice, ktorý by podľa obáv Teheránu mohol obmedziť jeho prístup do Európy a celého sveta.

"Regionálny mier, bezpečnosť a stabilita nie sú len preferenciou, ale pilierom našej národnej bezpečnosti. Akékoľvek ohrozenie územnej celistvosti našich susedov zo severu, juhu, východu alebo západu alebo prekresľovanie hraníc je pre Irán absolútne neprijateľné a predstavuje červenú čiaru," povedal Araghčí na X.

Tento spor má širšie geopolitické dôsledky, ak naznačuje, že novozvolená iránska vláda je ochotná zaujať tvrdší postoj voči Moskve v rámci svojho úsilia o obnovenie rovnováhy v zahraničnej politike.

Rusko a Irán majú podpísať novú dohodu o strategickej spolupráci, ale o jej obsahu sa stále diskutuje a v iránskej vláde existuje napätie, pokiaľ ide o diplomatickú cenu za prehĺbenie vojenského spojenectva s Ruskom, v rámci ktorého boli proti mestám na Ukrajine použité drony vyrobené v Iráne.

Irán si začiatkom tohto týždňa predvolal aj ruského veľvyslanca Alexeja Dedova, aby vyjadril svoju nespokojnosť s postojom Moskvy a uviedol, že si neželá, aby na jeho hraniciach vznikol konflikt s podporou Moskvy.

Araghchiho poznámky boli jasným odkazom na rozhodnutie Moskvy podporiť výzvu Azerbajdžanu na otvorenie východo-západného koridoru cez Arménsko do exklávy Nachčivan v západnom Arménsku.

Jeho pokarhanie zaznelo aj na iných miestach Iránu. Mohsen Rezaei, bývalý hlavný veliteľ Islamských revolučných gárd a tajomník Rady pre výnimočnosť, ktorá rieši problémy medzi parlamentom a Radou strážcov, povedal: "Tieto nejasnosti by sa mali vyriešiť."

Ahmad Naderi, zástanca tvrdej línie v parlamente, povedal: "Nedostatok primeranej reakcie voči Rusom v prípadoch predchádzajúcich akcií proti národným záujmom Iránu spôsobil, že sú dvojnásobne arogantní. Mali by pochopiť, že strategická spolupráca neznamená zrieknutie sa záujmov."

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Araghčí vyjadril rozhodný nesúhlas s podporou Ruska pri otvorení Zangezúrskeho koridoru na južnom Kaukaze a akékoľvek prekresľovanie hraníc označil za "červenú čiaru" pre Irán.
Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Araghčí vyjadril rozhodný nesúhlas s podporou Ruska pri otvorení Zangezúrskeho koridoru na južnom Kaukaze a akékoľvek prekresľovanie hraníc označil za "červenú čiaru" pre Irán.
Zdroj: iranwire.com

Iránsky režim sa v minulosti staval proti azerbajdžanským a tureckým snahám o vytvorenie takzvaného Zangezurského koridoru medzi vlastným Azerbajdžanom a Nachčivskou autonómnou republikou, pretože takýto koridor, ktorý by viedol cez najjužnejšiu arménsku provinciu, by mohol prerušiť iránsky prístup do Arménska a následne do Európy.

Azerbajdžan viackrát pohrozil, že v prípade potreby vytvorí koridor silou, čo by pravdepodobne vyvolalo ďalšiu vojnu s Arménskom.

Vojenský rozpočet Azerbajdžanu na obranu je viac ako trikrát vyšší ako arménsky a Baku v septembri 2023 preukázalo svoju vojenskú prevahu, keď v priebehu 24 hodín dobylo späť okupované územia v Náhornom Karabachu.

Najnovší spor vyvolal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý počas nedávnej návštevy Vladimira Putina v Baku povedal, že Moskva podporuje koridor a že Arménsko sabotuje dohodu o jeho otvorení, ktorú sprostredkovalo Rusko.

V Teheráne prebieha diskusia o rozumnosti udržiavania úzkych kontaktov s Moskvou. Tón Araghchiho tweetu "červená línia" naznačuje, že chce ukázať, že jeho výzva na vyváženejšiu politiku medzi východom a západom - kľúčová súčasť úspešnej volebnej kampane nového prezidenta Masúda Pezeshkiana - má zmysel.

Heshmatollah Falahatpisheh, bývalý šéf iránskej komisie pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku, varoval, že postoj Moskvy ku koridoru Zangezur môže byť preventívnym útokom Putina, ktorý chce zabrániť možnosti vytvorenia komunikačných kanálov medzi novou iránskou vládou a USA.

Hovorca EÚ jasne uviedol, že vzťahy medzi EÚ a Iránom sa pravdepodobne nezlepšia, ak bude Irán naďalej dodávať Rusku bezpilotné lietadlá a iné zbrane na použitie na Ukrajine. Iránsky veľvyslanec pri OSN Amir Saeed Iravani urobil nezvyčajný krok a poslal list generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, v ktorom uviedol, že reči o takomto obchode sú nepodložené. Hovorca EÚ Peter Stano povedal: "Ak sa ukáže, že Irán poskytuje ďalšiu vojenskú pomoc na podporu nezákonných akcií Ruska na Ukrajine, Európska únia bude nepochybne reagovať."

Stano uviedol, že Josep Borrell, šéf zahraničného oddelenia EÚ, bol v kontakte s novou iránskou vládou, aby nastolil otázku iránskej podpory Ruska na Ukrajine, ako aj diskutoval o iránskom jadrovom programe. Dodal: "Vojenská podpora Ruska na Ukrajine je jednou z najdôležitejších otázok v našich vzťahoch s Teheránom. Preto sme na túto otázku reagovali zavedením sankcií."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: AFP / Getty Images / Emmanuel Dunand
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies