Parlament po prestávke: Čo prinesie 19. schôdza? Na programe vyše 120 bodov

NETKY.SK • 9 September 2024, 12:29 • 2 min
Parlament po prestávke: Čo prinesie 19. schôdza?  Na programe vyše 120 bodov

BRATISLAVA - Parlament sa bude zaoberať vládnym návrhom, ktorý by mal zaviesť pre policajtov jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a dočasný náborový príspevok vo výške 5 000 eur.

slovakia

left justify in out

V utorok, 10. septembra, sa poslanci Národnej rady (NR) SR po letnej prestávke opäť vrátia do svojich lavíc. Popoludní sa začne 19. schôdza, na ktorej sa bude riešiť vyše 120 bodov programu.

Parlament sa bude zaoberať vládnym návrhom, ktorý by mal zaviesť pre policajtov jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a dočasný náborový príspevok vo výške 5 000 eur. Tento návrh by mal byť prerokovaný v skrátenom legislatívnom konaní.

Medzi ďalšími bodmi programu sú aj školské zákony. Poslanci by mali schváliť napríklad financovanie materských škôl zo štátneho rozpočtu. Nový zákon o vzdelávaní dospelých má nahradiť súčasný zákon o celoživotnom vzdelávaní.

Na programe sú tiež zákony predložené ministerstvom financií. V definitívnom hlasovaní by sa mali rozhodnúť o novej dani zo sladených nealkoholických nápojov, o rozšírení a zvyšovaní spotrebnej dane z tabakových výrobkov a o legislatívnej zmene, ktorá má lepšie regulovať služby spojené s kryptoaktívami.

Minister financií má v prvom čítaní predstaviť návrh, podľa ktorého by vlastníci mohli hlasovať elektronicky na schôdzach vlastníkov.

Minister práce Erik Tomáš predkladá viacero návrhov. Novelou zákona o minimálnej mzde sa má minimálny plat zvýšiť na úroveň 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

Novela zákona o sociálnych službách má priniesť zmenu výšky príspevku pre zdravotne znevýhodnené deti a úpravy systému odľahčovacej služby. Taktiež sa má zlepšiť dostupnosť sociálnych zariadení pre osoby odkázané na starostlivosť. Tieto návrhy sú zatiaľ v prvom čítaní.

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi predloží návrhy týkajúce sa podpory cestovného ruchu. Novelou zákona o podpore cestovného ruchu sa má zaviesť nový príspevok na podporu turizmu na Slovensku a zruší sa doterajšie poskytovanie investičnej pomoci.

Od budúceho roka má udržateľnosť cestovného ruchu podporovať verejnoprávny fond s minimálnym ročným rozpočtom 20 miliónov eur na základe nového zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu.

Na schôdzi sa budú riešiť aj poslanecké návrhy z dielne koalície a opozície. V druhom čítaní je návrh Hlasu-SD týkajúci sa zmien v Horskej záchrannej službe. SNS predložila novelu školského zákona, a Smer-SD má návrh, ktorý upravuje podmienky predčasného odchodného a výsluhového dôchodku prokurátorov. Podľa neho by mohol získať nárok na tento dôchodok aj generálny prokurátor po štyroch rokoch výkonu funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NR SR, Foto: ta3.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies