Paríž sa rozlúčil s paralympijskými hrami. Stade de France sa premenil na obrovskú elektronickú párty + VIDEO

NETKY.SK • 9 September 2024, 13:11 • 2 min
Paríž sa rozlúčil s paralympijskými hrami. Stade de France sa premenil na obrovskú elektronickú párty + VIDEO

PARÍŽ - Francúzsko sa v nedeľu večer rozlúčilo s paralympijskými hrami najväčšou párty, akú kedy usporiadalo, a to explóziou ohňostrojov, laserových lúčov, breakdance a nadupaným setom velikánov francúzskej elektroniky.

slovakia

left justify in out

Pocitové leto atletických úspechov v Paríži spôsobilo, že davy ochrapteli od veľkého povzbudzovania a navždy zmenilo postoj národa k športu a zdravotnému postihnutiu, a teraz sa s tým všetkým Parížania zúfalo smutne lúčili.

Francúzsko však chcelo poslednú bláznivú oslavnú noc a štadión Stade de France v Saint-Denis sa premenil na obrovskú tanečnú párty s elektronikou, na ktorej niektorí z najlepších svetových elitných para atlétov tancovali conga okolo štadióna na atletickej dráhe, kde sa niekoľko dní predtým lámali rekordy.

Organizátori hier v Paríži uviedli, že chcú, aby záverečný ceremoniál paralympiády "ukázal, že sa vieme zabávať" - akoby niekto ešte stále pochyboval o tom, že francúzske hlavné mesto sa rado zabáva.

Jean-Michel Jarre, francúzsky krstný otec syntetizátorov a štadiónových laserových šou, bol hlavným predstaviteľom búrlivej prehliadky francúzskeho elektro tanca uprostred blikajúcich svetelných šou, stoviek krížiacich sa laserových lúčov a stien plameňov na pódiu. Extravaganciu "French Touch" zavŕšil hviezdny DJ Martin Solveig, ktorý zahral skladbu One More Time od Daft Punk uprostred pódia plného tancujúcich para atlétov, obrovských maskotov hojdajúcich sa vo flitrových sukniach a salvy stoviek ohňostrojov.

Vlajkonosiči tímu Španielska na záverečnom ceremoniáli.
Vlajkonosiči tímu Španielska na záverečnom ceremoniáli.
Zdroj: Getty Images / Steph Chambers

Predtým vojenská kapela Francúzskej republikánskej gardy spustila pieseň I Will Survive od Glorie Gaynor, keď športovci defilovali s vlajkami svojich krajín.

Na margo kontroverzného rozhodnutia zaviesť breakdance na olympijské hry sa Paríž predstavil aj ohromujúcim breakdance vystúpením mnohých zdravotne postihnutých tanečníkov, ktoré vyvolalo úškrn prizerajúcich sa športovcov.

Veľkým prekvapením večera - a jedným z najlepších hudobných vystúpení - boli nevidiaci malijskí speváci Amadou a Mariam, ktorí na základni paralympijského ohňa, práve keď zhasol, predniesli úžasnú hymnu Sergea Gainsbourga o lúčení Je Suis Venu te Dire que Je M'en Vais. Ďalším strhujúcim momentom bolo nové prevedenie francúzskej hymny. Zo všetkých verzií La Marseillaise, ktoré zazneli od začiatku olympijských hier v júli, bola tá nedeľná určite najdojemnejšia: sólové hudobné prevedenie uznávaného francúzskeho trúbkara so zdravotným postihnutím André Feydyho.

Amadou a Mariam vystupujú pri parížskom kotle 2024.
Amadou a Mariam vystupujú pri parížskom kotle 2024.
Zdroj: Getty Images / David Ramos

"Najpozoruhodnejšie paralympijské hry v histórii," povedal Andrew Parsons, prezident Medzinárodného paralympijského výboru, na záver 12 opojných dní v Paríži, počas ktorých sa na čele medailovej tabuľky umiestnila Čína, druhá skončila Veľká Británia a tretie USA, práve v čase, keď Los Angeles prevezme olympijské a paralympijské hry v roku 2028.

Parsons uviedol, že Paríž 2024 s väčším počtom súťažiacich krajín ako kedykoľvek predtým, rekordným počtom 169 delegácií, väčším počtom žien a väčším celosvetovým pokrytím stanovil nové meradlo pre paralympijské hry. Poďakoval francúzskym divákom za ich obrovskú účasť a podporu, ktorá ich vyniesla až pod strechu. "Krajina, ktorá je známa svojou módou a jedlom, je teraz známa svojimi fanúšikmi," povedal za búrlivého kriku viac ako 60 000 divákov na Stade de France. Teraz nastal čas, aby "po uznaní a potlesku nasledovalo prijatie a konanie", povedal. Nastal čas prelomiť bariéry v spoločnosti mimo ihriska - od vzdelávania až po zamestnanosť, vládu a zábavu.

Pre francúzskych organizátorov boli oslavy o to veselšie, že konečné čísla o vstupenkách boli vysoké. Paríž 2024 predal rekordných 12 miliónov vstupeniek na olympijské a paralympijské hry spolu, čím prekonal rekord hier, ktorý predtým stanovil Londýn 2012. Z toho 9,5 milióna vstupeniek sa predalo na olympijské hry v Paríži a 2,5 milióna na paralympiádu v Paríži. V roku 2012 londýnski organizátori stanovili rekord pre paralympiádu, keď sa predalo 2,7 milióna vstupeniek, ale na olympijské hry sa predalo len 8,2 milióna vstupeniek.

Po prívalovom daždi, ktorý v júli zmáčal otvárací ceremoniál olympijských hier na rieke Seine, sa obloha otvorila aj na záver paralympiády a úplne zmáčala športovcov, ktorí statočne tancovali na hudbu, zatiaľ čo z pódia neustále šľahali na oblohu plamene, ktoré umocňovali túto veľkolepú šou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: AFP / Getty Images / Thibaud Moritz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies