Fico vyzýva k činu: Antifašizmus a boj proti rasovému násiliu nesmú byť len rétorikou + FOTO

NETKY.SK • 9 September 2024, 14:49 • 2 min
Fico vyzýva k činu: Antifašizmus a boj proti rasovému násiliu nesmú byť len rétorikou + FOTO

SEREĎ - Fico varoval, že svet je plný falošnosti a kompromisov, ktoré urážajú pamiatku obetí holokaustu.

slovakia

left justify in out

Antifašizmus a pripomínanie si obetí holokaustu musí byť základnou súčasťou štátneho vzdelávacieho programu, vyhlásil premiér Robert Fico počas spomienkovej udalosti v Múzeu holokaustu v Seredi na počesť obetí holokaustu a rasového násilia.

"Každý študent strednej školy by mal povinne navštíviť múzeum tohto typu, aby na vlastné oči videl, cez fotografie a dokumenty, aké zločiny napáchali nacisti a fašisti," povedal Fico.

Varoval, že svet je plný falošnosti a kompromisov, ktoré urážajú pamiatku obetí holokaustu. 

"Na jednej strane hovoríme o zločinoch, no na druhej robíme neuveriteľné kompromisy. Všetci hovoríme o fašizme a nacizme, no pritom mlčky tolerujeme jednotky na Ukrajine, ktoré používajú symboly a označenia napojené na nebezpečné a zakázané hnutia. Keďže ide o geopolitický súboj, nikomu to nevadí," skonštatoval premiér.

Podľa Fica sa dnes na Slovensku ľahko a často zneužíva pojem fašista. "Ak máte iný názor, hneď ste označený za fašistu. Chcem preto vzdať hold obetiam holokaustu nielen slovami, ale aj výzvou k činu. Medzinárodná spoločnosť by mala uznať, že na Ukrajine nemôžu bojovať jednotky, ktoré používajú nacistické symboly a podľa všetkého sa tak aj správajú," dodal.

Premiér tiež zdôraznil potrebu tvrdšie reagovať na neopodstatnené urážky, keď niekto bezdôvodne označí osobu za predstaviteľa hnutia odmietaného celým svetom. Zároveň avizoval, že budúci rok si Slovensko pripomenie 80. výročie ukončenia 2. svetovej vojny a pripravuje sa množstvo spomienkových podujatí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies