Vyhľadávanie spoločnosti Google sa považovalo za monopol. Teraz jeho reklamný biznis čelí skúške

NETKY.SK • 9 September 2024, 19:21 • 2 min
Vyhľadávanie spoločnosti Google sa považovalo za monopol. Teraz jeho reklamný biznis čelí skúške

Spoločnosť Google utrpela v lete pravdepodobne najväčšiu súdnu porážku v histórii spoločnosti, keď federálny sudca označil jej hlavný vyhľadávač za nezákonný monopol a postavil sa na stranu štátnych a federálnych úradníkov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti teraz dúfa v dvojnásobný úspech, pretože tento týždeň sa opäť postaví pred súd proti spoločnosti Google - tentoraz v samostatnom protimonopolnom konaní, ktoré by mohlo potenciálne zreformovať niektoré z najzákladnejších ekonomických aspektov prevádzky webových stránok.

V dlho očakávanom súboji, ktorý sa začne v pondelok, vláda USA a viac ako tucet štátov spochybnia ďalší hlavný zdroj ekonomickej sily spoločnosti Google: jej rozsiahle reklamné aktivity.

Tento súdny spor sa konkrétne zameriava na 31-miliardovú časť reklamného biznisu spoločnosti Google, ktorá spája vydavateľov webových stránok s inzerentmi a určuje, aké reklamné bannery sa budú zobrazovať na nespočetných webových stránkach. Keď napríklad používateľ internetu navštívi webovú stránku vydavateľa, je to často spoločnosť Google, ktorá pracuje v zákulisí, kým sa stránka načíta. Spoločnosť denne uskutočňuje miliardy aukcií v reálnom čase v rámci zlomkov sekundy, aby zistila, ktoré reklamy sa majú kde zobrazovať.

Vyhľadávač spoločnosti Google bol síce kľúčovou aplikáciou, ktorá z neho urobila každodenný cieľ miliónov spotrebiteľov, ale bola to práve reklamná technológia spoločnosti, ktorá jej pomohla speňažiť väčšinu zvyšku webu - a podľa štátov a ministerstva spravodlivosti podnikla spoločnosť Google nezákonné kroky, aby zmarila konkurenciu v tejto oblasti.

Vlády tvrdia, že spoločnosť Google zvyšovala ceny pre inzerentov a znižovala príjmy webových stránok, od pohlcovania konkurentov v oblasti reklamných technológií prostredníctvom protisúťažných fúzií cez zastrašovanie podnikov, aby používali reklamné produkty spoločnosti Google, až po kontrolu kľúčových podnikov v každej časti reklamného dodávateľského reťazca.

V sťažnosti sa dokonca uvádza armáda USA ako jeden z inzerentov, ktorí boli údajne poškodení praktikami spoločnosti Google. Vláda USA podľa žaloby od roku 2019 vynaložila na nákup internetových reklám 100 miliónov dolárov.

Úrady vyzvali, aby sa údajný monopol spoločnosti Google v oblasti reklamných technológií, ktorý je odlišný od vyhľadávania alebo reklamy vo vyhľadávaní, rozbil.

Logo spoločnosti Google je vidieť pred zariadeniami Google Bay View počas podujatia Made by Google v Mountain View v Kalifornii, 13. augusta 2024.
Logo spoločnosti Google je vidieť pred zariadeniami Google Bay View počas podujatia Made by Google v Mountain View v Kalifornii, 13. augusta 2024.
Zdroj: Reuters / Manuel Orbegozo

Ide o druhú z dvoch výziev ministerstva spravodlivosti voči právomociam spoločnosti Google od nástupu Trumpovej administratívy a najnovší test obnoveného záväzku USA presadzovať vnútroštátne zákony o hospodárskej súťaži. Pre spoločnosť Google, ktorá popiera, že by mala monopol v odvetví reklamných technológií, je však tento prípad útokom na to, čo podľa nej predstavujú základné nástroje pre malé podniky a vydavateľov.

Spoločnosť Google označila odvetvie online reklamy za živé a konkurenčné a vládnu žalobu podanú minulý rok označila za chybný pokus vybrať víťazov a porazených.

Spoločnosť Google vo svojich súdnych podaniach tvrdí, že žaloba ministerstva spravodlivosti sa príliš úzko zameriava na reklamu na webových stránkach. Podľa jej podaní spoločnosť Google konkuruje stovkám spoločností, ktoré ponúkajú vlastné burzy reklám alebo reklamné technologické nástroje, vrátane spoločností Amazon, Meta, Microsoft a TikTok. Inzerenti si môžu vybrať, či budú používať nástroje spoločnosti Google alebo konkurenčné nástroje, alebo dokonca presmerovať výdavky na reklamu z webových stránok na iné formáty a platformy, ktoré nezahŕňajú reklamné technológie spoločnosti Google, ako napríklad na Instagrame alebo Netflixe.

"S rastúcim významom aplikácií pre poskytovateľov digitálneho obsahu," napísala spoločnosť Google v podaní pred súdnym konaním, "sa zvyšuje objem inventára, ktorý predávajú prostredníctvom aplikácií, a výdavky na reklamné technológie na správu tohto inventára."

Obe strany prednesú v pondelok úvodné vyhlásenia pred okresnou sudkyňou Leonie Brinkema z okresného súdu USA pre východný okres Virgínie. Brinkemová, ktorú vymenoval Clinton, je bývalá právnička ministerstva spravodlivosti, ktorá ako sudkyňa predsedala aj mnohým prípadom týkajúcim sa terorizmu a imigrácie.

V niekoľkotýždňovom súdnom konaní by mohli vypovedať významní partneri spoločnosti Google, ako aj jej kritici. Zoznam potenciálnych svedkov zahŕňa súčasných alebo bývalých vedúcich pracovníkov spoločností Comcast, Disney, Gannett, The New York Times a Meta, ako aj niektorých vysokopostavených zamestnancov spoločnosti Google, napríklad generálneho riaditeľa YouTube Neala Mohana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: Wealth Management
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies