Rumunsko a Lotyšsko potvrdili narušenie vzdušného priestoru NATO ruskými dronmi

NETKY.SK • 10 September 2024, 12:05 • 2 min
Rumunsko a Lotyšsko potvrdili narušenie vzdušného priestoru NATO ruskými dronmi

Lotyšsko a Rumunsko, dve členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO), uviedli, že ruské bezpilotné lietadlá narušili cez víkend ich vzdušný priestor, čo by mohlo vyvolať horúce napätie medzi Moskvou a vojenskou alianciou.

slovakia

left justify in out

Lotyšská vláda v nedeľu uviedla, že v predchádzajúci deň nad východom krajiny spadol ruský dron, ktorý pravdepodobne preletel z Bieloruska.

Rumunské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu vyhlásilo, že "zločinecké" ruské bezpilotné lietadlá narušili jeho vzdušný priestor, pričom sa zamerali na ukrajinskú civilnú infraštruktúru.

Mircea Geoana, odchádzajúci zástupca generálneho tajomníka NATO a bývalý najvyšší rumunský diplomat, uviedol, že vojenská aliancia odsúdila narušenie rumunského vzdušného priestoru zo strany Ruska. "Hoci nemáme žiadne informácie, ktoré by naznačovali úmyselný útok Ruska proti spojencom, tieto činy sú nezodpovedné a potenciálne nebezpečné," napísal na X, predtým Twitter.

Článok 5 NATO stanovuje, že ak je niektorá z členských krajín NATO napadnutá, všetky členské krajiny sa postavia na jej obranu. "Najväčšie obavy by som mal z Lotyšska," povedal pre Fox News Digital Andrew D'Anieri, stály pracovník Centra pre Euráziu Atlantickej rady. "Je to krajina vzdialená od Ukrajiny. Aby ste sa z Ukrajiny dostali do Lotyšska, musíte prejsť cez celé Bielorusko."

"Ak by ste sa chceli pokúsiť otestovať článok 5 NATO, urobili by ste to tak, že by ste vyslali plne pripútaný dron, ktorý by v podstate len vletel do lotyšského vzdušného priestoru a zistili by ste, aká je reakcia, čo by bol pre Rusov nízkorizikový krok."

Lotyšská armáda tiež uviedla, že nič nenasvedčuje tomu, že by Moskva alebo Minsk zámerne nasmerovali dron do krajiny. "Určite existuje možnosť, že to bolo úmyselné," tvrdí D'Anieri. "Myslím si, že Lotyši chcú tak trochu riadiť svoju reakciu. Ak poviete: 'Aha, Rusi sa nás pokúsili zasiahnuť dronom,' potom si to vyžaduje oveľa väčšiu reakciu. Takže si myslím, že teraz prevládajú chladnejšie hlavy, ale môže sa objaviť viac informácií, alebo to určite môžeme vidieť znova v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov."

Rumunské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko v nedeľu v skorých ranných hodinách zaútočilo na Ukrajinu v blízkosti jej hraníc a dve rumunské stíhačky F-16 vzlietli z leteckej základne, aby "monitorovali situáciu" okolo 2:30 miestneho času.

Úlomky z dronu sa našli v rumunskej dedine neďaleko rieky Dunaj a úradníci vykonávajú pátranie v druhej oblasti, kam mohli úlomky spadnúť.

Zatiaľ čo pred tromi rokmi by boli podobné incidenty "nemysliteľné", teraz sa "považujú za rutinu", napísal v nedeľu litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis v príspevku pre X.

Ukrajina medzitým zintenzívnila svoje útoky dlhého dosahu v Rusku a nalieha na svojich západných spojencov, aby zrušili obmedzenia na používanie zbraní, ktoré poskytujú na údery hlboko v Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Fox News, Foto: Reuters / Roman Petushkov
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies