Svetový deň prevencie samovrážd: Minulý rok evidovali vyše 3 000 pokusov o samovraždu

NETKY.SK • 10 September 2024, 14:41 • 2 min
Svetový deň prevencie samovrážd: Minulý rok evidovali vyše 3 000 pokusov o samovraždu

BRATISLAVA - Dôvodom môžu byť záťažové situácie, ako rodinné či partnerské konflikty, strata zamestnania, školské neúspechy, vážne ochorenia alebo prežité traumy.

slovakia

left justify in out

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR evidovalo minulý rok 2951 výjazdov k prípadom s diagnózou "pokus o samovraždu", z ktorých bolo 2494 pacientov prevezených do nemocnice. Informovala o tom hovorkyňa OS ZZS Petra Klimešová pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd.

"Do 31. augusta tohto roka sme zaznamenali 2118 takýchto výjazdov, pričom 1795 pacientov bolo prevezených do nemocnice. Očakávame, že do konca roka bude počet výjazdov minimálne rovnaký ako v minulom roku," uviedol riaditeľ OS ZZS Osama Al-Khaldi.

Podľa neho pri volaniach na tiesňovú linku často prevládajú intenzívne emócie a neochota spolupracovať. "Prioritou pre operátora je zabezpečiť, aby pacient zostal v bezpečí do príchodu záchrannej služby," vysvetlil Al-Khaldi.

Psychologička Andrea Husárová upozorňuje, že takéto správanie môže byť spojené s viacerými rizikovými faktormi. "Najčastejšie ide o vyjadrenie túžby alebo úvah o tom, že nechcú ďalej žiť, sprevádzané pocitmi beznádeje, viny, bezmocnosti alebo osamelosti," uviedla.

Dôvodom môžu byť záťažové situácie, ako rodinné či partnerské konflikty, strata zamestnania, školské neúspechy, vážne ochorenia alebo prežité traumy.

Husárová dodáva, že možnosť hovoriť o trápeniach prináša úľavu, ale odborná pomoc je nevyhnutná najmä v prípadoch, keď človek uvažuje nad konkrétnymi spôsobmi ukončenia života, už predtým sa pokúsil o samovraždu alebo nadmerne konzumuje alkohol či iné látky.

"Ak niekto prejaví suicidálne správanie, je potrebné zavolať tiesňovú linku 155," zdôraznila.

OS ZZS zároveň pripomína, že pomoc pre ľudí s úmyslom ukončiť život, ako aj pre ich blízkych, poskytujú linky psychologickej pomoci. Kontakty sú dostupné na stránke Ligy za duševné zdravie alebo na portáli www.pomocexistuje.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: OS ZZS SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies