Rezort cestovného ruchu podporí storočnicu Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach + VIDEO

NETKY.SK • 10 September 2024, 15:44 • 2 min
Rezort cestovného ruchu podporí storočnicu Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach + VIDEO

KOŠICE - Organizátori očakávajú účasť takmer 17 000 bežcov zo 64 krajín, čím sa toto podujatie opäť zaradí medzi najväčšie maratóny na svete.

slovakia

left justify in out

Počas prvej októbrovej nedele budú Košice ako už pravidelne patriť Medzinárodnému maratónu mieru. Najstarší európsky maratón má v tomto roku aj jubileum, keďže uplynie presne sto rokov, odkedy sa v metropole východu Slovenska bežal maratónsky beh po prvý raz. Organizátori očakávajú rekordnú účasť, ktorá ešte viac umocní historický význam tohto behu.

"Beh je základnou súčasťou takmer každého športu, ktorému sa môžu venovať podľa svojich možností všetci. Teší ma, že je to skutočne masová aktivita a práve šport pre všetkých je jedným z pilierov ministerstva cestovného ruchu a športu. Medzinárodný maratón v Košiciach je bez pochýb športovým dedičstvom Slovenska, ktoré dokázalo prežiť aj nástrahy svetovej vojny či globálnej pandémie. Je našou povinnosťou takéto podujatia v maximálnej miere podporovať," povedal na dnešnej tlačovej konferencii minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi.

Ministerstvo v rámci svojej stratégie len v tomto roku podporí takéto významné podujatia sumou vo výške 2 milióny eur a v roku 2025 to bude ešte o milión viac. Košický maratón podporili ministerstvo spolu so svojimi organizáciami Slovakia Travel a Tipos sumou vo výške 176 tisíc eur.

"Maratón je výkladnou skriňou nášho športu a počas prvého októbrového víkendu sa do Košíc, okrem návštevníkov, vracajú aj Košičania žijúci v rôznych kútoch sveta. Jedným z nich bude aj Róbert Štefko, víťaz z roku 1999 a držiteľ všetkých slovenských rekordov od 3000 metrov až po maratón. Róbert bude lídrom štafety osobností, ktorá mala v minulom veľký úspech," priblížil riaditeľ pretekov Branislav Koniar.

Tento výnimočný ročník prinesie nielen hlavný maratónsky beh, ale aj množstvo sprievodných podujatí. Pre účastníkov bude premávať na trati Bratislava – Košice maratónsky expres, v ktorom bude pripravený aj zaujímavý program.

Návštevníci sa môžu tešiť na rôzne kultúrne a spoločenské akcie, výstavy a stretnutia s významnými osobnosťami zo sveta športu. Maratón sa stal príležitosťou nielen pre profesionálov, ale aj pre amatérskych bežcov, rodiny a komunity, aby spoločne oslávili športového ducha.

Organizátori očakávajú účasť takmer 17 000 bežcov zo 64 krajín, čím sa toto podujatie opäť zaradí medzi najväčšie maratóny na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, Foto: Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies