Košice: 3 nové prípady osýpok, riziko šírenia zostáva vysoké

NETKY.SK • 10 September 2024, 19:11 • 2 min
Košice: 3 nové prípady osýpok,  riziko šírenia zostáva vysoké

KOŠICE - Osýpky sú závažné vírusové ochorenie detského veku, ktoré sa rýchlo šíri vzduchom, najmä medzi neočkovanými skupinami.

slovakia

left justify in out

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR potvrdili tri prípady osýpok na Slovensku. "Ide o výskyt ochorení v rodine v mestskej časti Košice-Šaca u osôb vo veku 21 rokov, dva roky a jeden rok," informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach a ÚVZ.

Podľa hygienikov je 21-ročná osoba neúplne očkovaná a deti sú nezaočkované. "RÚVZ v Košiciach už prijal protiepidemické opatrenia a kontaktuje ďalšie osoby, ktoré boli v blízkosti infikovaných," uviedli.

ÚVZ tiež pripomína, že osýpky sú vysoko nákazlivé ochorenie šíriace sa vzdušnou cestou, a preto je možné, že počet potvrdených prípadov môže rásť.

Tento rok boli na Slovensku zaznamenané zatiaľ štyri prípady osýpok, vrátane jedného v okrese Považská Bystrica a troch v mestskej časti Košice-Šaca. "Vlani bolo evidovaných šesť prípadov, no v rokoch 2018 a 2019 sme zaznamenali rozsiahlu epidémiu osýpok na východnom Slovensku s 883 potvrdenými prípadmi," upozorňuje ÚVZ.

ÚVZ tiež upozorňuje, že k 30. augustu 2023 nedosiahla zaočkovanosť proti osýpkam potrebnú hranicu 95 % v ročníkoch narodenia 2011, 2016, 2017 a 2021 na celoslovenskej úrovni. Zvlášť v okrese Košice II, ktorý zahŕňa mestskú časť Šaca, táto hranica nebola dosiahnutá v ročníkoch 2021, 2016 a 2017.

Osýpky sú závažné vírusové ochorenie detského veku, ktoré sa rýchlo šíri vzduchom, najmä medzi neočkovanými skupinami. "Najúčinnejšou prevenciou je očkovanie," zdôrazňuje ÚVZ.

"Prvá dávka sa podáva deťom vo veku 15 až 18 mesiacov a druhá v piatom roku života. Deťom narodeným do roku 2015 sa druhá dávka podáva v 11. roku života podľa pôvodnej očkovacej schémy," spresňuje úrad.

Ďalšie informácie o osýpkach sú dostupné na webovej stránke ÚVZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: RÚVZ Košice, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies