Ukrajinsko-ruská vojna: Biden "pracuje" na zrušení zákazu zbraní na veľké vzdialenosti + VIDEO

NETKY.SK • 11 September 2024, 09:31 • 2 min
Ukrajinsko-ruská vojna: Biden "pracuje" na zrušení zákazu zbraní na veľké vzdialenosti + VIDEO

WASHINGTON - Joe Biden naznačil, že USA by mohli čoskoro povoliť Ukrajine zasiahnuť hlboko v Rusku zbraňami dlhého doletu.

slovakia

left justify in out

Na otázku o politike USA v súvislosti so žiadosťami Kyjeva Biden odpovedal, že jeho administratíva "na tom teraz pracuje". Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, britský minister zahraničných vecí David Lammy a prezident Volodymyr Zelenskyj majú o tejto otázke rokovať na dnešnom stretnutí v hlavnom meste Ukrajiny.  

Na vojnovom fronte Rusko tvrdilo, že jeho sily postúpili v auguste a septembri na východnej Ukrajine o 1 000 km2 (390 km2) napriek vpádu ukrajinských jednotiek do Kurska opačným smerom.

Rusko v stredu ráno obvinilo z "rušenia" vykoľajenia nákladného vlaku v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou bez toho, aby ho priamo pripísalo Ukrajine.

Medzinárodný menový fond oznámil, že dosiahol predbežnú dohodu, ktorá Ukrajine umožňuje prístup k finančnej pomoci vo výške približne 1,1 miliardy USD (840 miliónov GBP).

Britský úrad pre kontrolu výdavkov už skôr varoval, že britská podpora ukrajinskej armáde "obmedzuje" schopnosť ministerstva obrany cvičiť vlastné jednotky.

Ukrajinské vzdušné sily medzitým uviedli, že počas noci zostrelili 20 z 25 dronov vypustených Ruskom. Ruské sily pri útoku použili aj deväť rakiet, dodali vzdušné sily vo vyhlásení prostredníctvom aplikácie Telegram.

Britský minister zahraničných vecí a jeho americký náprotivok Anthony Blinken boli vyfotografovaní v poľskom meste Przemysl, ktoré je poslednou zastávkou pred prechodom na Ukrajinu. Dvojica pricestuje dnes ráno do Kyjeva na prvú spoločnú cestu najvyšších diplomatov oboch krajín.

V rozhovore pre Sky News americký minister zahraničných vecí povedal, že USA zabezpečili, aby Ukrajina mala "to, čo potrebovala, keď to potrebovala, aby mohla účinne odraziť ruskú agresiu" od Putinovej invázie v roku 2022, uviedla Ukrajinská pravda.

Washington pri rozhodovaní o povolení Ukrajine používať zbrane dlhého doletu zohľadní viacero skutočností vrátane toho, či by jej sily boli vybavené na používanie a údržbu "sofistikovaných" systémov, ktoré jej poskytli spojenci. "Nemáme. Nikdy to nevylučujeme. Ale keď vylučujeme, chceme sa uistiť, že sa to robí takým spôsobom, aby to mohlo podporiť to, čo sa Ukrajinci snažia dosiahnuť," povedal Blinken.

Britský minister zahraničných vecí David Lammy (vľavo) a minister zahraničných vecí USA Antony Blinken nastupujú do vlaku počas prípravy na cestu na Ukrajinu
Britský minister zahraničných vecí David Lammy (vľavo) a minister zahraničných vecí USA Antony Blinken nastupujú do vlaku počas prípravy na cestu na Ukrajinu
Zdroj: Getty Images


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Independent, Sky News, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies