Izrael zdieľa video z úzkeho krvavého tunela, v ktorom boli zadržiavaní a zabití rukojemníci + VIDEO

NETKY.SK • 11 September 2024, 09:49 • 2 min
Izrael zdieľa video z úzkeho krvavého tunela, v ktorom boli zadržiavaní a zabití rukojemníci + VIDEO

JERUZALEM - Krv na zemi v tmavom stiesnenom tuneli uzavretom železnými dverami, guľky a šachový set sú vidieť na videu, ktoré zverejnila izraelská armáda z chodby hlboko pod zemou, kde podľa nej Hamas zadržiaval a zabil šesť zabitých rukojemníkov.

slovakia

left justify in out

Video natočila armáda minulý piatok, uviedol jej hovorca kontradmirál Daniel Hagari, keď forenzný tím vyšetroval smrť rukojemníkov. Verejnosti bolo sprístupnené v utorok po tom, ako si ho pozreli ich rodiny a izraelský bezpečnostný kabinet.

Šesť rukojemníkov bolo zabitých v noci 29. augusta, uviedol Hagari. Ich telá našli a vyzdvihli izraelskí vojaci v oblasti Rafah na juhu Gazy približne o dva dni neskôr.

Hagari uviedol, že najmenej dvaja ozbrojenci Hamasu ich zastrelili v tuneli, ktorý sa nachádza 20 metrov pod zemou, je vysoký necelých 170 centimetrov a široký približne 80 centimetrov. Má výstupnú šachtu, ktorú militanti využívali, pod detskou izbou v dome.

Podľa Hagariho rukojemníci boli pravdepodobne nejaký čas, možno aj týždne, zadržiavaní vo vlhkom tuneli, kde sa ťažko dýcha a stojí rovno.

Verzia videa s anglickým komentárom ukazuje zásobníky do pušky Kalašnikov, vrecia s plastovými fľašami naplnenými močom a vedro v diere, ktoré slúžilo ako toaleta. Na zemi je rozhádzané ženské oblečenie. V hebrejskej verzii, ktorú naživo vysielali izraelské televízne kanály, je vidieť aj šachovú súpravu.

Hagari uviedol, že izraelskí vojaci boli v oblasti, kde bojovali proti militantom Hamasu nad zemou, keď boli rukojemníci zabití, a dodal, že vojaci sa nepokúšali o záchrannú operáciu. Armáda podľa neho nemala presné overené informácie o prítomnosti rukojemníkov v oblasti.

Medzi šiestimi mŕtvymi rukojemníkmi boli dve ženy a štyria muži vo veku od 23 do 40 rokov, z ktorých päť bolo unesených z tanečného festivalu Nova, na ktorý militanti zaútočili 7. októbra minulého roka. Jedným z nich bol otec, ktorého dieťa sa narodilo po tom, ako ho zajali ako rukojemníka. Tieto vraždy vyvolali v Izraeli pobúrenie a príval smútku.

Snahy o dosiahnutie prímeria v Gaze, ktoré by zahŕňalo dohodu o prepustení rukojemníkov, stroskotali, pričom Izrael a Hamas si vymieňajú vinu za patovú situáciu. Masové protesty minulý týždeň požadovali, aby izraelskí predstavitelia urobili viac pre ich prepustenie.

Podľa izraelských údajov vzali bojovníci pod vedením Hamasu 7. októbra do Izraela približne 250 zahraničných a izraelských rukojemníkov a zabili 1 200 ľudí. Izraelská ofenzíva v Gaze odvtedy zabila viac ako 40 000 Palestínčanov.

V Gaze zostáva približne 100 rukojemníkov, z ktorých najmenej tretina je pravdepodobne mŕtva. Viac ako 100 rukojemníkov bolo prepustených výmenou za palestínskych väzňov v novembri a ôsmich zachránili izraelské sily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / ISRAELI ARMY HANDOUT
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies