Blinken pricestoval na Ukrajinu, aby vyjadril podporu Kyjevu + VIDEO

NETKY.SK • 11 September 2024, 11:05 • 2 min
Blinken pricestoval na Ukrajinu, aby vyjadril podporu Kyjevu + VIDEO

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken má v stredu pricestovať na Ukrajinu, kde sa stretne s vysokými vládnymi predstaviteľmi v čase, ktorý je podľa neho rozhodujúci pre podporu krajiny v boji proti ruskej invázii.

slovakia

left justify in out

Najvyšší americký diplomat, ktorý cestuje na Ukrajinu spolu s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym, povedal, že svoju návštevu využije na to, aby si priamo od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ďalších vypočul, aké sú súčasné ciele Kyjeva vo vojne a čo môže Washington urobiť, aby mu pomohol dosiahnuť ich.

"Myslím si, že je to kritický moment pre Ukrajinu uprostred intenzívneho jesenného obdobia bojov, keď Rusko pokračuje v stupňovaní svojej agresie," povedal Blinken v Londýne na tlačovej konferencii s Lammym.

Zelenskyj žiadal západné krajiny, aby dodali rakety dlhšieho doletu a zrušili obmedzenia na ich používanie na zasahovanie cieľov, ako sú vojenské letiská v Rusku.

Viac ako dva a pol roka od invázie sú ukrajinské sily na bojisku vystavené tlaku lepšie vyzbrojeného a početnejšieho protivníka, pretože sa snažia odraziť postupné ruské zisky na východe, kde Moskva sústreďuje svoje útoky.

V snahe získať späť časť iniciatívy a odkloniť ruské sily Kyjev minulý mesiac vyslal do Ruska jednotky na odvážnu rozsiahlu cezhraničnú inváziu, ale moskovské jednotky naďalej postupujú na východe.

Návšteva sa uskutočnila deň po tom, ako Blinken v Londýne uviedol, že Rusko dostalo od Iránu balistické rakety a pravdepodobne ich v priebehu niekoľkých týždňov použije na Ukrajine, a varoval, že spolupráca medzi Moskvou a Teheránom ohrozuje širšiu európsku bezpečnosť.

Prehlbujúca sa vojenská spolupráca medzi Iránom a Ruskom je hrozbou pre celú Európu, povedal Blinken a dodal, že Washington súkromne varoval Irán, že poskytnutie balistických rakiet Rusku by bolo "dramatickou eskaláciou". USA neskôr v utorok uvalili na Irán sankcie v súvislosti s týmto transferom.

Blinken odmietol povedať, či Washington povolí Ukrajine používať zbrane dlhého doletu hlboko v Rusku, ale uviedol, že pri zvažovaní tohto rozhodnutia sa zohľadnilo viacero faktorov, a nie len pohľad na zbraňový systém.

"Nejde len o samotný systém. Musíte sa pýtať: dokážu ho Ukrajinci efektívne používať, a to si niekedy vyžaduje dôkladné školenie, ktoré sme uskutočnili. Majú schopnosť ho udržiavať?," povedal Blinken.

Zelenskyj sa dlhodobo stavia proti spojencom, ktorí dodali zbrane dlhého doletu, ale Kyjevu povedali, že ich nemôžu použiť hlboko v Rusku, pretože sa obávajú vyvolania priameho konfliktu medzi Západom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Vo vojne, ktorú Rusko začalo rozsiahlou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022, zomreli tisíce civilistov. Milióny Ukrajincov boli tiež vysídlené, zatiaľ čo ich mestá a dediny sa zmenili na hromady trosiek.

Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo svoje útoky dronmi a raketami na Ukrajinu, pričom Ukrajina vyslala stovky útočných dronov dlhého doletu hlboko na ruské územie.

Koncom tohto mesiaca Zelenskyj odcestuje do Spojených štátov a prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho dvom potenciálnym nástupcom v novembrových voľbách predstaví plán, ktorý, ako dúfa, priblíži ukončenie vojny.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a britský minister zahraničných vecí David Lammy na spoločnej tlačovej konferencii v Locarne na Úrade pre zahraničné veci, Spoločenstvo národov a rozvoj (FCDO) v Londýne.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a britský minister zahraničných vecí David Lammy na spoločnej tlačovej konferencii v Locarne na Úrade pre zahraničné veci, Spoločenstvo národov a rozvoj (FCDO) v Londýne.
Zdroj: Reuters / Mark Schiefelbein


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Carolyn Kaster
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies