Izrael tvrdí, že jeho vojaci s veľkou pravdepodobnosťou zabili americko-tureckú aktivistku + VIDEO

NETKY.SK • 11 September 2024, 18:09 • 2 min
Izrael tvrdí, že jeho vojaci s veľkou pravdepodobnosťou zabili americko-tureckú aktivistku + VIDEO

Izraelská armáda tvrdí, že je veľmi pravdepodobné, že jej vojaci vystrelili a minulý týždeň na proteste na okupovanom Západnom brehu zabili americko-tureckú ženu, ale tvrdí, že jej smrť bola neúmyselná a vyjadruje hlbokú ľútosť.

slovakia

left justify in out

Tureckí a palestínski predstavitelia v piatok uviedli, že izraelskí vojaci zastrelili 26-ročnú Aysenur Ezgi Eygi, ktorá sa zúčastnila na demonštrácii proti rozširovaniu osád počas pravidelného protestného pochodu aktivistov v dedine Beita neďaleko Nábulusu.

Izraelská armáda v utorok vo svojom vyhlásení uviedla, že incident vyšetrila. "Vyšetrovanie ukázalo, že je veľmi pravdepodobné, že bola zasiahnutá nepriamo a neúmyselne paľbou [izraelskej armády], ktorá nebola zameraná na ňu, ale na hlavného iniciátora nepokojov," uviedla armáda.

"K incidentu došlo počas násilných nepokojov, pri ktorých desiatky podozrivých Palestínčanov pálili pneumatiky a hádzali kamene na bezpečnostné sily na križovatke Beita," dodala armáda.

Izraelská armáda "vyjadruje hlbokú ľútosť nad smrťou Aysenur Ezgi Eygi," dodala a uviedla, že armáda tiež "zaslala žiadosť o vykonanie pitvy".

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva predtým uviedol, že izraelské sily zabili Eygi "strelou do hlavy"

Eygi bola členkou Medzinárodného hnutia solidarity (ISM), propalestínskej organizácie, ktorá v sobotu odmietla tvrdenia, že aktivisti ISM hádzali kamene na izraelské sily, ako "nepravdivé" a uviedla, že demonštrácia bola pokojná.

K Eyginmu zabitiu došlo uprostred prudkého nárastu násilia na Západnom brehu Jordánu, odkedy Izrael v októbri začal vojnu proti Gaze, pričom sa zvýšil počet izraelských náletov, útokov palestínskych bojovníkov na Izraelčanov, útokov izraelských osadníkov na Palestínčanov a tvrdších vojenských zásahov proti palestínskym protestom.

Podľa palestínskych zdravotníckych predstaviteľov bolo zabitých viac ako 690 Palestínčanov.

Palestínska samospráva usporiadala v pondelok v meste Nábulus na Západnom brehu pohrebný sprievod za Eygi. Turecké úrady tiež uviedli, že pracujú na repatriácii jej tela do Turecka, kde bude na želanie rodiny pochovaná v meste Didim na pobreží Egejského mora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: Al Jazeera
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies