Čína a Mongolsko posilňujú spoluprácu a výmeny v prospech väčšieho počtu ľudí

NETKY.SK • 11 September 2024, 19:28 • 2 min
Čína a Mongolsko posilňujú spoluprácu a výmeny v prospech väčšieho počtu ľudí

HOHHOT - Keďže cestovný ruch v Číne naberá na celosvetovej intenzite, v príletovej hale prístavu Erenhot sa to hemží nedočkavými cestovateľmi, ktorí čakajú na colné odbavenie a vydávajú sa na dobrodružnú cestu po krajine.

slovakia

left justify in out

Erenhot v severočínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko je najväčším pozemným prístavom na čínsko-mongolskej hranici. Batmunkh, ktorý mal na chrbte ruksak, stál na špičkách a oči sa mu vzrušene leskli, keď sa nedočkavo obzeral okolo seba.

 

Rozmach cestovného ruchu

"China Travel" je v Mongolsku skutočným hitom. Precestoval som už viacero miest v Číne vrátane Hangzhou a Xi'anu," povedal Batmunkh z Ulánbátaru, hlavného mesta Mongolska. Dodal, že podobne ako on, aj mnohých turistov v Mongolsku láka Čína kvôli pohodlnému cestovaniu a primeraným nákladom na dovolenku.

Mnohí čínski turisti sa medzitým rozhodli cestovať do Mongolska, aby si vychutnali krajinu a ľudové zvyky susednej krajiny. Hao Xiaoming, 34-ročný obyvateľ Wuhanu, hlavného mesta stredočínskej provincie Hubei, práve ukončil päťdňovú cestu vlakom do Ulánbátaru.

Podľa údajov vstupno-výstupnej hraničnej inšpekčnej stanice prístavu Erenhot od začiatku tohto roka do 5. septembra zaznamenali diaľničné a železničné prístavy viac ako 1,75 milióna vstupných a výstupných ciest, čo je medziročný nárast o 95 %, a 442 000 dopravných vozidiel, čo je takmer dvojnásobný medziročný nárast.

 

Vzdelávacie a zdravotnícke príležitosti

V triede na strednej škole č. 1 v Erenhote sa 40 mongolských stredoškolákov učilo čínsky jazyk. "Baví ma čínština a telesná výchova. Často hrám basketbal so svojimi čínskymi kamarátmi," povedal Midmererdeni, 17-ročný chlapec z mongolskej provincie Khentii.

Midmererdeniho sestra študovala v Číne. Keď sa vrátila do Mongolska, našla si prácu spojenú s obchodom s Čínou. "Chcem ovládať čínštinu tak ako moja sestra," povedal Midmererdeni.

Bao Xiuhua, zástupca riaditeľa školy, uviedol, že od roku 2006 škola prijala viac ako 2 000 mongolských študentov, z ktorých väčšina pokračovala v štúdiu na rôznych čínskych univerzitách.

Mongolskí stredoškoláci na hodine čínskeho jazyka na strednej škole č. 1 v Erenhote v severočínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, 3. septembra 2024.
Mongolskí stredoškoláci na hodine čínskeho jazyka na strednej škole č. 1 v Erenhote v severočínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, 3. septembra 2024.
Zdroj: Xinhua / Wang Xuebing

Okrem vzdelávania prichádzali obyvatelia Mongolska do Číny aj za lekárskymi službami. Grelqiqig, 65-ročná obyvateľka Ulánbátaru, sa v nemocnici tradičnej mongolskej a čínskej medicíny Erenhot liečila na silné bolesti kĺbov. Čínu navštívila kvôli lekárskym službám po prvýkrát. Jej bolesti sa výrazne zmiernili po absolvovaní každodennej liečby vrátane akupunktúry a baňkovania počas približne 10 dní.

Ďalšia pacientka, ktorá sa vyliečila v Číne, Suyalt, obyvateľka Ulánbátaru, ktorej v Číne odstránili sivý zákal, si po návrate do Mongolska našla prácu. V minulých rokoch by sa jej o tom ani nesnívalo. Za posledných päť rokov čínsky zdravotnícky personál bezplatne vykonal operácie na obnovu zraku pre viac ako 1 000 mongolských pacientov so sivým zákalom.

 

Mongolský tovar v meste

Mnohé nápisy na obchodoch na uliciach a v uličkách v Erenhote sú uvedené v troch jazykoch: Mongolčina sa používa v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko a cyrilika, ktorá sa bežne používa v Mongolsku a čínština

Na výstavnej ploche s dovozným tovarom v jednom zo skladov v Erenhote je na regáloch široká ponuka dovážaného mongolského tovaru od medu, pšeničnej múky, sušeného hovädzieho mäsa, sušeného mliečneho čaju, ťavej vlny až po kašmír.

Gu Xiaojing, miestna obyvateľka Erenhotu, často nakupuje v supermarkete Yaojin. Keďže sa v poslednom čase ochladilo, kúpila si v obchode chrániče na kolená z mongolskej vlny a rukavice z ovčej kože. "Máme radi mongolský med a pšeničnú múku," povedala.

Popularita mongolského tovaru tiež podnietila mongolské podniky, aby rozšírili svoje podnikanie v Číne. Napríklad renomovaná kašmírová značka GOBI Cashmere má vlajkové predajne v mestách Erenhot a Xilinhot v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko.

Majiteľ obchodu vystavuje výrobok z mongolskej múky v dovoznom supermarkete v meste Erenhot v severočínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko 11. septembra 2024.
Majiteľ obchodu vystavuje výrobok z mongolskej múky v dovoznom supermarkete v meste Erenhot v severočínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko 11. septembra 2024.
Zdroj: Xinhua / Bei He

Bilaterálny obchod

28-ročná Tuxig z Ulánbátaru, ktorá pracuje v Erenhote, hovorí plynule čínsky. Prvýkrát prišla pracovať do Erenhotu v júni 2018 a začiatkom roka 2020 sa vrátila do Mongolska, aby sa vydala a založila si rodinu. Do Erenhotu sa vrátila minulý rok spolu s manželom a deťmi, aby pokračovala v práci v oblasti obchodu, pričom sa špecializuje na obstarávanie čínskych strojov, zariadení a súčiastok pre poľnohospodársku spracovateľskú spoločnosť v Ulánbátare.

V Erenhote žije veľa mongolských emigrantov, ako je Tuxig. Medzi nimi je prípad Bideryaa zvláštny. 38-ročný vodič chladiarenského vozidla neustále prechádza hranice a rozváža čínske ovocie a zeleninu do Ulánbátaru.

V oblasti Erenhot, ktorá hraničí so Zamyn-Uudom v Mongolsku, sa buduje zóna hospodárskej spolupráce, ktorá by sa mala stať treťou zónou cezhraničnej hospodárskej spolupráce Číny so susednými krajinami

Očakáva sa, že čínsko-mongolská zóna hospodárskej spolupráce Erenhot-Zamyn-Uud s plánovanou rozlohou 18,03 km2 podporí ciele Číny v oblasti rozvoja medzinárodného obchodu, logistiky a cezhraničného cestovného ruchu a zároveň pomôže Mongolsku realizovať jeho ciele v oblasti rozvoja logistiky hromadných komodít, spracovania, medzinárodného obchodu a kultúrneho cestovného ruchu.

Kamión prechádza cez prístav Erenhot v Erenhote v severočínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, 11. septembra 2024.
Kamión prechádza cez prístav Erenhot v Erenhote v severočínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, 11. septembra 2024.
Zdroj: Xinhua / Ren Yanyi


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Port Technology
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies