Európa je v pozore kvôli počasiu: Očakáva sa tisícročná voda! + MAPY

NETKY.SK • 11 September 2024, 17:31 • 2 min
Európa je v pozore kvôli počasiu: Očakáva sa tisícročná voda! + MAPY

Meteorológovia v Česku a Rakúsku sú tiež v pozore.

slovakia

left justify in out

"Juhovýchod Nemecka, ale aj susedné Česko a Rakúsko môžu zasiahnuť rozsiahle povodne," varoval meteorológ Ronald Porschke pre wetter.com a dodal, že môže ísť o tzv. povodne tisícročia.

Najhoršie postihnutou oblasťou má byť južné Bavorsko. "Oblasť už počas júna zažila ničivé povodne, no tentokrát má spadnúť trojnásobné množstvo zrážok," upozornil Porschke.

"Ak sa naplnia predpovede, ktoré ukazujú naše modely, bude to katastrofa. Zatieni to všetky predchádzajúce povodne," varoval ďalej.

Mapa Európy
Mapa Európy
Zdroj: wetter.com

Meteorológ Alban Burster z wetter.com porovnal aktuálne predpovede s povodňami v roku 2013, no upozornil, že tentokrát sa očakáva oveľa viac zrážok. 

"Dúfajme, že sa situácia nevyvinie tak zle, ako ukazujú meteorologické mapy. Inak by už ľudia nehovorili o údolí Ahr, ale o povodni tisícročia na juhovýchode," dodal Burster.

Meteorológovia v Česku a Rakúsku sú tiež v pozore. "Množstvo zrážok bude enormné a povodne sú reálnou hrozbou. Budeme vydávať výstrahy a na štvrtok pripravujeme tlačovú konferenciu," informovala Aneta Beránková z Českého hydrometeorologického ústavu.

Mapa Európy
Mapa Európy
Zdroj: wetter.com

V Rakúsku sa očakávajú problémy najmä v západnej časti krajiny, kde sa k dažďu vo vyšších polohách pridá sneženie. "Situácia začne byť vážna vo štvrtok v noci a zlepší sa až v nedeľu," uviedol Konstantin Brandes z meteorologickej služby UBIMET.

"V nížinách spadne až 150 litrov na meter štvorcový, kým na horách, najmä v Zillertalských Alpách, očakávame až 1,50 až 1,80 metra snehu," dodal Brandes, citovaný českým serverom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: wetter.com, UBIMET, Foto: iMeteo.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies