Budú mať policajti nárok na stabilizačný a náborový príspevok?

NETKY.SK • 12 September 2024, 09:18 • 2 min
Budú mať policajti nárok na stabilizačný a náborový príspevok?

BRATISLAVA - Novela by mala byť účinná od 1. októbra 2024, pričom niektoré ustanovenia by nadobudli účinnosť až od 1. januára 2025.

slovakia

left justify in out

Príslušníci bezpečnostných zložiek by mohli dostávať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a dočasný náborový príspevok. 

"Zaviesť by sa mohli aj vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky," vyplýva z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe.

Poslanci Národnej rady SR posunuli tento návrh v stredu do druhého čítania a prerokúva sa v skrátenom legislatívnom konaní.

"Príspevky majú pomôcť zvrátiť nepriaznivú personálnu situáciu v týchto zložkách," uvádza návrh. Cieľom je zlepšiť odmeňovanie a zvýšiť udržateľnosť príslušníkov. Novela sa týka aj ozbrojených príslušníkov finančnej správy, pričom zahŕňa novelizáciu zákona o finančnej správe.

Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5 000 eur by mohol získať policajt, ktorý bude v služobnom pomere aspoň 20 rokov do 30. júna 2025.

Dočasný náborový príspevok vo výške 5 000 eur by bol dostupný pre policajta a ozbrojeného príslušníka finančnej správy, ktorí budú prijatí medzi 1. októbrom 2024 a 31. decembrom 2025.

Policajt by mohol o príspevok požiadať po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie, pričom by musel zotrvať v služobnom pomere päť rokov. Podobne by ozbrojený príslušník finančnej správy mohol o príspevok požiadať po získaní profesijného vzdelania.

"Zvýšenie príspevku na bývanie by malo byť stabilizačným nástrojom, najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie," píše sa v návrhu. Príspevok by sa mohol zvýšiť o 200 eur a závisel by od miesta výkonu štátnej služby. Príslušníci finančnej správy, ktorí doteraz príspevok nedostávali, by mohli získať príspevok až do výšky 700 eur mesačne.

"Motivačným a stabilizačným prvkom je tiež možnosť priznania osobného príplatku príslušníkovi v prípravnej a dočasnej štátnej službe bezprostredne po prijatí," uvádza sa v materiáli.

Novela by mala byť účinná od 1. októbra 2024, pričom niektoré ustanovenia by nadobudli účinnosť až od 1. januára 2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NR SR, Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies