Rezort školstva posilňuje analytické kapacity

NETKY.SK • 12 September 2024, 12:38 • 2 min
Rezort školstva posilňuje analytické kapacity

BRATISLAVA - Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) má ako analytický útvar ministerstva školstva jedinečné postavenie v procese tvorby vzdelávacích politík.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva spúšťa nový národný projekt Podpora tvorby vzdelávacích politík založených na dôkazoch pre obdobie 2024 - 2029. Jeho cieľom je pripraviť kvalitný zber dát, ktoré poslúžia na analýzu dôležitých oblastí rezortu. Celková výška finančných prostriedkov je 2,4 milióna eur. Projekt realizuje Inštitút vzdelávacej politiky (IVP). 

Projekt prichádza v čase, keď je potrebné posilniť strategické riadenie vzdelávania na Slovensku a podložiť legislatívne zmeny kvalitnými analýzami, ktorým predchádza zber dát. 

"Ak chceme robiť systematické zmeny, ktoré budú mať vplyv na budúcnosť vzdelávania, nemôžeme sa rozhodovať na základe pocitov alebo neúplných informácií. Potrebujeme hĺbkové analýzy, o ktoré sa budeme môcť oprieť a diskusiu na základe dát," povedal minister Tomáš Drucker. 

Mnohé projekty financované z národných a európskych zdrojov sa zameriavajú hlavne na dosiahnutie konkrétnych výsledkov, ale následne sa už dostatočne neskúma ich vplyv na kvalitu vzdelávania. Aby sa vzdelávacie politiky mohli lepšie prispôsobiť aktuálnym potrebám, je dôležité systematicky zbierať spätnú väzbu.

V rámci národného projektu bude vypracovaný plán hodnotenia pre materské, základné a stredné školy. Vyberú sa konkrétne oblasti, z ktorých sa začne systematický zber dát a následne sa budú analyzovať. Hodnotenie bude zamerané na strategicky dôležité oblasti vo vzdelávaní, vybrané opatrenia v Pláne obnovy a odolnosti SR či Programe Slovensko. 

Využité budú rôzne metódy hodnotenia, vrátane behaviorálnych experimentov, ktoré umožnia otestovať vplyv rôznych opatrení priamo v teréne. Tým budú garantované pravidelné prieskumy, ktoré poskytnú spätnú väzbu od pedagogických, odborných zamestnancov, žiakov, študentov a ďalších aktérov vo vzdelávacom systéme. 

Aktivity zahŕňajú aj medzinárodnú spoluprácu a výmenu vedomostí a dobrej praxe so zahraničím. Analytici IVP si budú vymieňať vedomosti a skúsenosti so zahraničnými expertami z členských štátov EÚ a medzinárodných organizácií formou workshopov, školení alebo krátkodobých stáží. 

Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) má ako analytický útvar ministerstva školstva jedinečné postavenie v procese tvorby vzdelávacích politík. Svojimi skúsenosťami a odbornými znalosťami podporuje tvorbu politík založených na dôkazoch medzi štátnymi úradníkmi, ale aj spoluprácu s akademickým sektorom. Odborná expertíza IVP je posilňovaná aktivitami vyplývajúcimi z členstiev v niekoľkých riadiacich, výskumných a poradných orgánoch OECD a Európskej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies