Nové pravidlá: Kontrolné známky a rozšírenie definície bezdymového tabaku

NETKY.SK • 12 September 2024, 13:17 • 2 min
Nové pravidlá: Kontrolné známky a rozšírenie definície bezdymového tabaku

BRATISLAVA - Rezort financií tiež upozornil, že spotreba nových, inovatívnych tabakových výrobkov na Slovensku rastie každý rok, a to najmä v mladších vekových skupinách.

slovakia

left justify in out

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa od budúceho roka rozšíri aj na náplne do elektronických cigaret, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa bude táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú Národná rada (NR) SR v stredu definitívne schválila.

Cieľom novely je aj zavedenie označovania tabakových výrobkov kontrolnou známkou a stanovenie lehoty na dopredaj neoznačených výrobkov. "Taktiež sa sprehľadní a zlepší kontrola pohybu výrobkov súvisiacich s tabakovými a bezdymovými tabakovými výrobkami," dodalo Ministerstvo financií (MF) SR. Novela tiež rozširuje definíciu bezdymového tabakového výrobku o žuvací a šnupavý tabak.

"Vzhľadom na vysoký deficit verejných financií a zadlženie Slovenska je návrh zákona súčasťou konsolidačných opatrení, ktoré zabezpečia dodatočné príjmy štátneho rozpočtu. To prispeje k stabilizácii verejných financií a k eliminácii negatívnych vplyvov na vývoj hospodárenia Slovenskej republiky," zdôraznilo Ministerstvo financií SR v dôvodovej správe.

Podľa MF majú zmeny priniesť do rozpočtu 15 miliónov eur v budúcom roku, 126 miliónov eur v roku 2026 a 180 miliónov eur v roku 2027. Rezort financií tiež upozornil, že spotreba nových, inovatívnych tabakových výrobkov na Slovensku rastie každý rok, a to najmä v mladších vekových skupinách. Tieto výrobky sa čoraz častejšie stávajú náhradou klasických tabakových výrobkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MF SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies