Kryptomeny: Aké znalosti majú o nich Slováci?

NETKY.SK • 13 September 2024, 12:17 • 2 min
Kryptomeny: Aké znalosti majú o nich Slováci?

BRATISLAVA - O pojme kryptomenová burza nemá bližšie informácie alebo ho nepozná 63,7 % Slovákov, pri ETF fondoch spojených s kryptomenami ide dokonca o 72,5 % Slovákov.

slovakia

left justify in out

Slováci sú pri znalostiach a záujme o investície do kryptomeny výrazne rozdelení. Ako vyplýva z medzinárodného prieskumu agentúry Ipsos pre BITmarkets Academy, kryptomeny vlastní 16 % Slovákov, zatiaľ čo 28 % sa o obchodovanie s nimi iba zaujíma.

Celkovo 51 % Slovákov buď kryptomeny dobre pozná, alebo si myslí, že sa v nich orientuje. Naopak, 49 % Slovákov ich vôbec nepozná alebo o nich nemá bližšie informácie.

"Podiel slovenských občanov, ktorí vlastnia kryptomeny, je rovnaký ako v Maďarsku (16 %) a len mierne nižší ako v Česku (17 %)," priblížil hlavný analytik kryptomenovej burzy BITmarkets Ali Daylami.

Pre Slovákov, ktorí kryptomeny nevlastnia, ale zaujímajú sa o ne, je podľa prieskumu prvým krokom k obchodovaniu odborné štúdium alebo špecializovaný kurz (51,1 %). Štvrtina (24,7 %) by dala na odporúčanie osoby zo svojho okolia a 22,6 % respondentov by ako prvý krok urobil priame vyhľadávanie ponuky na nákup.

Záujem o nákup kryptomien prejavilo 27,9 % slovenských respondentov, 27,2 % maďarských a 23,9 % českých respondentov.

Aj keď viac ako polovica Slovákov sa o kryptomeny zaujíma, v odborných pojmoch sa podľa prieskumu vyzná len menšia časť z nich. 

"O pojme kryptomenová burza nemá bližšie informácie alebo ho nepozná 63,7 % Slovákov, pri ETF fondoch spojených s kryptomenami ide dokonca o 72,5 % Slovákov," uviedol prieskum. V týchto znalostiach sú Slováci v priemere regiónu, pričom Maďari predstavujú mierne lepšie znalosti (54,2 % a 56,5 %), zatiaľ čo sú Česi na tom slabšie (68,8 % a 76,9 %).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: BITmarkets Academy, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies