Traja pracovníci Červeného kríža zahynuli pri ostreľovaní východnej Ukrajiny

NETKY.SK • 13 September 2024, 12:36 • 2 min
Traja pracovníci Červeného kríža zahynuli pri ostreľovaní východnej Ukrajiny

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pri ruskom útoku na vozidlo Červeného kríža na východe Ukrajiny zahynuli traja humanitárni pracovníci.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) potvrdil, že traja jeho zamestnanci boli vo štvrtok zabití a dvaja zranení, keď ostreľovanie zasiahlo miesto plánovanej distribúcie pomoci v Doneckej oblasti.

"Útoky na pracovníkov Červeného kríža čo najdôraznejšie odsudzujem. Je neúnosné, že ostreľovanie zasiahlo miesto distribúcie pomoci," uviedla vo vyhlásení prezidentka MVČK Mirjana Spoljaričová a dodala: "Naše srdcia sú dnes zlomené, pretože smútime za stratou našich kolegov a staráme sa o zranených."

Všetci traja boli ukrajinskými občanmi, uviedol ombudsman pre ľudské práva Dmytro Lubinets. Zelenskyj označil tento incident za "ďalší ruský vojnový zločin".

Rusko, ktoré bežne tvrdí, že útočí len na vojenské ciele, sa k tomu bezprostredne nevyjadrilo.

Vozidlá MVČK boli zasiahnuté, keď sa zamestnanci pripravovali na distribúciu dreva a uhoľných brikiet pre ohrozené domácnosti v obci Viroliubivka pred zimou, uviedla organizácia vo vyhlásení a dodala, že keďže distribúcia pomoci sa ešte nezačala, neboli postihnutí žiadni obyvatelia. "Naše vozidlá sú jasne označené emblémom Červeného kríža," uvádza sa vo vyhlásení.

Humanitárna misia OSN na Ukrajine uviedla, že v roku 2023 bolo na Ukrajine zabitých alebo zranených 50 humanitárnych pracovníkov, z toho 11 pri výkone služby.

 

Štvrtkový útok prišiel len niekoľko dní pred tým, ako má Spoljaričová uskutočniť dlho plánovanú návštevu Moskvy - druhú od úplnej invázie Ruska vo februári 2022, uviedol pre tlačovú agentúru AFP hovorca MVČK Jason Straziuso. Má sa stretnúť s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ďalšími vysokými vládnymi predstaviteľmi, aby prediskutovali "kritické otázky v konfliktoch na celom svete, ako je dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva, vojnoví zajatci, osud nezvestných a ochrana humanitárnych pracovníkov," povedal.

K smrtiacemu ostreľovaniu došlo v čase, keď moskovské sily zvyšujú tlak na bojisko v Donecku, kde v súčasnosti prebiehajú najintenzívnejšie boje. "Rusi prerušili dodávky vody do Pokrovska," uviedla mestská správa v príspevku na Telegrame.

Kľúčový logistický uzol leží približne 10 km od frontovej línie a je hlavným cieľom ruských jednotiek.

Donecký guvernér Vadym Filaškin v stredu obvinil Rusko z prerušenia dodávok plynu do mesta, kde napriek výzvam na evakuáciu stále žije približne 28 000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: X / @viktorikolibri
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies