Rotterdam zaplavili "široké bicykle" z Číny. Úrady ich zhabali tisíce + VIDEO

NETKY.SK • 13 September 2024, 12:02 • 2 min
Rotterdam zaplavili "široké bicykle" z Číny. Úrady ich zhabali tisíce + VIDEO

ROTTERDAM - Holandské orgány v lete v prístave v Rotterdame zhabali 16 500 nelegálne upravených elektrických bicyklov so zosilnenými rámami a pneumatikami. Nazývajú sa fatbikes, pripomínajú motorky a boli dovezené z Číny. Ďalších 1 000 bicyklov zhabali úrady v distribučných centrách holandského dodávateľa, uviedli holandské úrady podľa agentúry AFP. Cyklistika je v Holandsku veľmi populárna a rozšírená.

slovakia

left justify in out

Bicykle boli pripravené na modernizáciu, aby mohli jazdiť rýchlosťou viac ako 25 kilometrov za hodinu, čo je limit pre elektrické bicykle v Európe. Mali tiež silné batérie a ďalšie technické úpravy, uviedol dopravný inšpektorát.

Počet "fatbikov" v Holandsku prudko vzrástol od januára 2023, keď bola pre jazdcov na kolobežkách zavedená povinnosť nosiť prilbu. Prilby na týchto bicykloch nie sú povinné.

Tento trend, obľúbený najmä medzi tínedžermi, však vyvolal množstvo sťažností a volaní po regulácii tohto typu bicyklov. Podľa úradov vyvoláva obavy jednoduchosť, s akou možno preprogramovať obmedzenie rýchlosti, a dovoz výkonnejších batérií. Organizácia Veiligheid.nl okrem toho poukázala na to, že s popularitou týchto upravených bicyklov prudko stúpol počet nehôd, ktoré skončili na pohotovosti.

Otázka "tučných bicyklov" vyvolala v stredu ostrú diskusiu medzi poslancami a novou holandskou vládou. Poslanci žiadajú, aby boli "fatbiky" povolené len pre osoby staršie ako 14 rokov a aby boli prilby povinné. Očakáva sa, že o tejto otázke budú hlasovať do konca septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Foto: Profimedia.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies