Taraba: Ak by hrozilo pretrhnutie hrádzí, išli by sme do riadeného otvorenia koryta Moravy

NETKY.SK • 13 September 2024, 11:52 • 2 min
Taraba: Ak by hrozilo pretrhnutie hrádzí, išli by sme do riadeného otvorenia koryta Moravy

BRATISLAVA - V piatok o 12.00 h sa uskutoční hlasitá skúška sirén, ktoré ovládajú mestá a obce vlastným ovládaním, skúška sa netýka elektronicky ovládaných sirén krajských miest.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu na rieke Morava boli vodohospodári a hasiči poverení určiť miesta, kde by mohlo prísť k regulovanému vypusteniu mimo obývaných oblastí.

Po piatkovom zasadnutí ústrednej povodňovej komisie o tom informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba.

"Nevieme, koľko vody bude tiecť k nám, v každom prípade, ak by hrozilo nekontrolované pretrhnutie hrádzí a preliatie vody, išli by sme do riadeného otvorenia koryta rieky Morava," upozornil. V priebehu soboty sa očakáva vyhlásenie najvyššieho stupňa povodňovej aktivity.

Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Jozef Moravčík uviedol, že miesto cieleného vypustenia ešte nie je určené. "Naši pracovníci dostali úlohu vytypovať takéto miesto, v sobotu budeme vedieť viac aj vzhľadom na vývoj v Českej republike," uviedol Moravčík.

"V pondelok očakávame kulmináciu hladiny rieky na úrovni 639," dodal generálny riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Vasil Penev. Zástupcovia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) i Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) potvrdili prípravu na eskaláciu situácie, v pohotovosti k nasadeniu do jednej hodiny je 320 vojakov, do troch hodín vyše 800.

Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák informoval, že príslušníci polície v Bratislavskom a Trnavskom kraji sú pripravení usmerňovať dopravu po očakávanom zatopení komunikácií, rovnako tiež zabezpečovať monitorovanie objektov v prípade nútenej evakuácie.

Členovia ústrednej povodňovej komisie takisto zabezpečili intenzívnu komunikáciu s dotknutými samosprávami.

 

V piatok o 12.00 h sa uskutoční hlasitá skúška sirén, ktoré ovládajú mestá a obce vlastným ovládaním, skúška sa netýka elektronicky ovládaných sirén krajských miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŽP SR, SHMÚ, SVP, Foto: bratislavskykraj.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies