Boseong Cho: Od detského zázraku po hviezdu Slovenskej filharmónie + VIDEÁ

NETKY.SK • 14 September 2024, 11:25 • 2 min
Boseong Cho: Od detského zázraku po hviezdu Slovenskej filharmónie  + VIDEÁ

Slovenská filharmónia privítala Boseonga Choa, ktorý sa stal jej zamestnancom po ukončení štúdia hry na violončelo. Tento talentovaný umělec však už predtým získal cenné skúsenosti na prestížnych svetových festivaloch a súťažiach. Ako 11-ročný prelomil hranice Európy a jeho cesta od Tanglewood Music Festivalu až po Slovensko je fascinujúcim príbehom o ceste talentu a ambícií.

slovakia

left justify in out

Niekoľkonásobný víťaz svetových súťaží a nová umelecká tvár na Slovensku pochádza z Kórey a pôsobí u nás vyše roka ako člen Slovenskej filharmónie.
Okrem jeho prínosu do slovenského orchestra, Boseong Cho v rámci svojho talentu pripravil pre fanúšikov filmovej a klasickej hudby zážitkové koncerty, ktoré odštartujú už túto jeseň pod taktovkou The Road of Classics.

Najnovšie sa však fanúšikom pripomína unikátnym videoklipom na cover skladby od kolumbijskej popovej speváčky Shakiry - Empire.

Už počas štúdia na prestížnej hudobnej akadémii v nemeckom Lübecku vyhral Boseong Cho konkurzy do troch rôznych národných orchestrov, vrátane Slovenskej filharmónie. Čo ho viedlo k rozhodnutiu zakotviť práve na Slovensku?

"Nemohol som zabudnúť na excelentné vystúpenie Slovenskej filharmónie v Seoul Arts Center v Kórei v roku 2017, ktoré na mňa mimoriadne zapôsobilo. To bol rozhodujúci moment. Zároveň som dal na odporúčania môjho profesora, ktorý bol presvedčený o tom, že tam dokonale zapadnem. Myslím, že sa nemýlil a som tu nesmierne šťastný," hovorí talentovaný violončelista.

obrazok
Zdroj: archív umelca
obrazok
Zdroj: archív umelca

Slovenská filharmónia je prvým orchestrom, kde sa Boseong Cho zamestnal po ukončení štúdia hry na violončelo. Avšak jeho prvé skúsenosti na svetových koncertných pódiách prišli oveľa skôr.

Už ako 11-ročný vycestoval do Európy na prestížnu súťaž a od tej doby sa zúčastnil na mnohých svetových festivaloch, vrátane amerického Tanglewood Music Festivalu. Tento festival, známy svojím rozmanitým programom, ktorý zahŕňa symfonickú a komornú hudbu, hudobné divadlo, súčasnú hudbu, jazz a populárnu hudbu, obohatil jeho kariéru a formoval jeho umelecký rozhľad.

 

obrazok
Zdroj: archív umelca
obrazok
Zdroj: archív umelca

"Hra na violončelo je pre mňa neskutočnou psychohygienou. Občas mám pocit, že ju ani nepovažujem za prácu, napriek tomu, že ma živí a nesie so sebou kopec zodpovednosti voči orchestru, publiku i mne samému. Je pre mňa vzrušujúce pracovať každý týždeň po boku vážených kolegov z filharmónie. Od pravidelných skúšok s orchestrom, po ktorých cvičím ešte individuálne až do neskorých večerných hodín, až po samotné vystúpenia, sa cítim byť naplnený. Som nesmierne rád, že ma tu prijali tak priateľsky a každé vystúpenie, či už s mojimi kolegami alebo keď mám sólo koncert si nesmierne užívam," hovorí Boseong Cho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: hudba.sk, Foto: IG/Boseonga Choa
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies