Ruské jednotky prevzali kontrolu nad obcou Želanne Perše v Doneckej oblasti

NETKY.SK • 14 September 2024, 15:20 • 2 min
Ruské jednotky prevzali kontrolu nad obcou Želanne Perše v Doneckej oblasti

Ruské sily oznámili, že prevzali kontrolu nad obcou Želanne Perše, neďaleko strategického mesta Pokrovsk na východe Ukrajiny. Ukrajinské armádne zdroje naznačujú, že boje v tejto oblasti zostávajú mimoriadne náročné.

slovakia

left justify in out

Ruské jednotky údajne prevzali kontrolu nad obcou Želanne Perše v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že obec, známa v ruštine ako Želannoe Pervoe, bola "oslobodená vďaka aktívnym operáciám južných jednotiek."

Pred vypuknutím celoplošnej invázie Ruska na Ukrajinu mala dedina približne 200 obyvateľov. Nachádza sa blízko mesta Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom pre ukrajinskú armádu v tejto oblasti frontu.

Ruské sily sa k Pokrovsku približujú už niekoľko mesiacov. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl, Olexandr Syrskyj, koncom augusta oznámil, že boje v okolí Pokrovska sú veľmi náročné.

Aj keď ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta vtrhli do ruskej Kurskej oblasti, Moskva naďalej získava nové pozície v Doneckej oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyhlásil, že prvoradým cieľom Ruska je oslobodenie celého Donbasu, vrátane Doneckej oblasti, a ukrajinský vpád do Kurskej oblasti nespomalil postup ruských jednotiek na východe Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Reuters, AFP, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies