DUNAJ dosiahol 3. povodňový stupeň a naďalej RASTIE +VIDEO

NETKY.SK • 16 September 2024, 08:04 • 2 min
DUNAJ dosiahol 3. povodňový stupeň a naďalej RASTIE +VIDEO

BRATISLAVA - Pod Devínom sa stretnú dve povodňové vlny a to ovplyvní aj ďalší vývoj v hlavnom meste.

slovakia

left justify in out

Dunaj začal dnes dosahovať 3. SPA a dnes a zajtra bude kulminovať. Jeho výšku ovplyvňuje aj nová vlna zrážok, ktorá zasiahla plošne celé Slovensko, ale aj jeho stav vo Viedni. Práve tam je situácia veľmi kritická.

Povodňové zátarasy v meste sú postavené hneď na niekoľkých miestach a v nasledujúcich hodinách čakajú Bratislavu ťažké chvíle.

Aktuálne je hladina Dunaja vo výške 864 centimetrov, čo je približne o meter menej ako v roku 2002, kedy dosiahol Dunaj v Bratislave výšku 991 cm. Všetko bude závisieť aj od sútoku s ďalšou rozbúrenou riekou - Moravou.

Pod Devínom sa stretnú dve povodňové vlny a to ovplyvní aj ďalší vývoj v hlavnom meste.

Dunaj dosiahol vo Viedni počas noci nový rekord a dosiahol až 100-ročnú povodeň, pričom podľa prognóz už mal v tom čase klesať. Predpovedné modely zmiatol hlavne silný náveterný efekt pri zrážkach, ktorý spôsobil aj rýchle naplnenie rieky.

Tam už včera o 19:00 dosiahol výšku 758 cm, čo je podľa historických záznamov tretia najvyššia hladina na tejto stanici v histórii po nešťastných rokoch 2013 a 2002. Od roku 2002, ktorý je pamätným aj pre Bratislavu, je hladina Dunaja len o 30 cm nižšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo.sk, Foto: FB/Bratislavský kraj
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies