Znižujúci sa dopyt Číny po obilí znamená problémy pre poľnohospodárov vo svete

NETKY.SK • 16 September 2024, 10:02 • 2 min
Znižujúci sa dopyt Číny po obilí znamená problémy pre poľnohospodárov vo svete

PEKING - Sklady v Číne sú preplnené obilím, pretože sa prehlbuje hospodárska kríza a poľnohospodári na celom svete sa musia vyrovnať s vyhliadkou na dlhotrvajúce spomalenie, ktoré zachváti jedného z ich najväčších odberateľov.

slovakia

left justify in out

Napätie na svetových trhoch sa už prejavuje. Vývoz francúzskeho jačmeňa do Číny klesá a USA ešte nepredali celý náklad kukurice na novú sezónu. Pestovatelia pšenice v Austrálii budú pravdepodobne nervózni, pretože sa v najbližších týždňoch pripravujú na začiatok zberu novej úrody.

Nič z toho sa v blízkej dobe nezmení a kombinácia starnúcej populácie a ochladzujúceho sa hospodárstva neveští nič dobré do budúcnosti. Obchodníci a poľnohospodári sa budú musieť začať prispôsobovať úplne iným vyhliadkam dopytu. Aj keď obavy o potravinovú bezpečnosť udržia dovoz v nasledujúcich rokoch na vysokej úrovni, meteoritický rast, ktorý sme zaznamenali v posledných dvoch desaťročiach, sa pravdepodobne skončil.

"Ľudia sú čoraz pesimistickejší, pokiaľ ide o ekonomiku a dopyt," uviedla Ivy Li, analytička komoditných trhov v Šanghaji zo spoločnosti StoneX. "Dovozcovia budú veľmi opatrní, budú nakupovať pomalšie a budú viac nakupovať z ruky do úst. Vplyv prepadu dôvery je všade naokolo."

Spomalenie rastu v Číne a problémy na trhu s nehnuteľnosťami v krajine oslabili dôveru spotrebiteľov, čo prinútilo domácnosti, ktoré sa starajú o peniaze, obmedziť konzumáciu mäsa a zriecť sa reštaurácií, čím sa obmedzilo množstvo plodín potrebných na kŕmenie obrovského stáda ošípaných alebo na vyprážanie potravín.

Peking už podnikol kroky na ochranu poľnohospodárov a požiadal obchodníkov, aby obmedzili zahraničné nákupy kukurice, jačmeňa a ciroku, čím sa snaží zmierniť nadmerné zásoby, ktoré sa ešte zhoršili v dôsledku nákupnej horúčky na začiatku roka, keď obchodníci zháňali lacné zahraničné zásielky. Tie nakoniec prúdili do čínskych prístavov práve v čase, keď sa spotreba zmiernila. Krajina tiež pristúpila k zníženiu používania sójovej múčky v krmivách pre zvieratá.

Čína zápasí s nadmerným dopytom, ktorý sa spomaľuje.
Čína zápasí s nadmerným dopytom, ktorý sa spomaľuje.
Zdroj: Bloomberg

Zmenšujúci sa obchod

Hospodársky rozmach Číny na začiatku storočia zmenil túto krajinu na silného spotrebiteľa komodít od obilia po kovy a ropu a viedol k tomu, že krajiny bohaté na zdroje zvýšili svoju produkciu, aby uspokojili rastúci dopyt. Čína má obrovský vlastný poľnohospodársky priemysel, ale potreba nakŕmiť 1,4 miliardy ľudí znamená, že sa v priebehu rokov stala obrovským dovozcom sójových bôbov a v poslednom čase aj významným odberateľom pšenice.

Podľa údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva predali USA v sezóne, ktorá sa začala v septembri, len 13 400 ton kukurice určenej na dodávku do Číny, zatiaľ čo rok predtým to bolo viac ako 564 000 ton. V priebehu rokov 2023-24 bol vývoz nižší o 63 %. Klesli aj dodávky z Brazílie.

Vývoz francúzskeho jačmeňa - vrátane sladu, ktorý sa používa na výrobu piva - je v tejto sezóne z kľúčového prístavu Rouen takmer o 50 % nižší ako pred rokom. Priemyselná skupina Intercereales vyslala do Číny delegáciu, ktorá sa snažila získať od zákazníkov vysvetlenie k nedávnej požiadavke úradov obmedziť dovoz.

"Sme svedkami určitého zmrazenia obchodu," povedal Philippe Heusele, prezident pre medzinárodné vzťahy spoločnosti Intercereales.

 

Kŕmenie ošípaných

Jednou z kľúčových komodít, pri ktorej sa Čína bude naďalej vo veľkej miere spoliehať na dovoz, sú sójové bôby, pričom Brazília a USA sú veľkými víťazmi tohto obchodu. Jej domáca produkcia ani zďaleka nie je schopná pokryť jej potreby, aj keď sa dopyt spomalil.

Brazília začiatkom tohto roka zaznamenala rekordný vývoz do Číny vďaka lacnejšej fazuli, ktorá sa používa na výrobu oleja na varenie a krmiva pre ošípané. Pri pohľade do budúcnosti však USA doteraz predali menej ako 5 miliónov ton na dodávku v sezóne 2024-25, čo je najmenej za posledných 16 rokov mimo obchodnej vojny v rokoch 2018-19 a o 25 % menej ako pred rokom. "Čínsky dopyt nie je taký silný ako v minulosti," povedal Paulo Sousa, prezident spoločnosti Cargill Inc. v Brazílii. "Nevidíme výrazný rast ako v predchádzajúcich rokoch."

Miestni poľnohospodári nie sú jediní, ktorí pociťujú tlak, pretože zisky veľkých podnikov verejného stravovania v Pekingu sa v prvej polovici roka prepadli o 88 %, keďže spotrebitelia začali byť skromnejší.

Dovoz sóje do Číny prevyšuje dovoz z iných krajín.
Dovoz sóje do Číny prevyšuje dovoz z iných krajín.
Zdroj: Bloomberg


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bloomberg, Foto: Bloomberg
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies