Nemecko tvrdí, že nové hraničné kontroly budú "cielené", aby sa predišlo dlhým radom

NETKY.SK • 16 September 2024, 10:33 • 2 min
Nemecko tvrdí, že nové hraničné kontroly budú "cielené", aby sa predišlo dlhým radom

BERLÍN - Hraničné kontroly na všetkých hraniciach Nemecka budú zamerané na "boj proti cezhraničnej trestnej činnosti a ďalšie obmedzenie nelegálnej migrácie", uviedlo ministerstvo vnútra v nedeľu, deň pred nadobudnutím účinnosti rozšírených opatrení.

slovakia

left justify in out

Susedné štáty vyjadrili obavy, že hraničné kontroly povedú k zápcham, ktoré budú brániť pravidelnej cezhraničnej doprave. Opatrenia boli oznámené minulý týždeň uprostred ostrej nemeckej diskusie o migrácii, ktorú vyvolala séria nedávnych útokov.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že polícia bude kontroly na mieste vykonávať "flexibilne a podľa aktuálnych bezpečnostných požiadaviek". Rozsah, trvanie a konkrétne miesta kontrol budú závisieť od týchto faktorov.

Ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že Nemecko bude "naďalej konať v úzkej koordinácii" so susednými štátmi a zabezpečí, aby "kontroly čo najmenej ovplyvnili ľudí v pohraničných regiónoch, dochádzajúcich za prácou, obchod a podnikanie".

Pre noviny Bild am Sonntag uviedla, že sa nebudú tvoriť dlhé dopravné zápchy. Napriek tomu jej ministerstvo uviedlo, že nie je možné vylúčiť prerušenie premávky, a zároveň upozornilo, že cestujúci a dochádzajúci by mali mať pri sebe pri prekračovaní hraníc doklad totožnosti.

Nemecká polícia kontroluje vstupnú premávku na nemecko-poľskom hraničnom priechode Stadtbruecke medzi Frankfurtom nad Odrou a Slubicami.
Nemecká polícia kontroluje vstupnú premávku na nemecko-poľskom hraničnom priechode Stadtbruecke medzi Frankfurtom nad Odrou a Slubicami.
Zdroj: DW / dpa / ČTK / picture alliance / Ondrej Hajek

Ubezpečenie prišlo v čase, keď dánska polícia varovala pred preťažením v dôsledku plánovaných kontrol na hraniciach Nemecka. Situáciu komplikujú práce na diaľničnej križovatke E45 pri Frøsleve, ktoré majú trvať až do novembra, pričom cesta je zúžená na jeden jazdný pruh.

Dánsko tiež zaviedlo kontroly na hraniciach s Nemeckom a naposledy ich predĺžilo do novembra.

Nemecko bude od pondelka vykonávať dodatočné hraničné kontroly na svojich hraniciach s Francúzskom, Belgickom, Luxemburskom, Holandskom a Dánskom počas prvých šiestich mesiacov, čím sa predĺžia opatrenia, ktoré sa už uplatňujú na hraniciach so Švajčiarskom, Rakúskom, Poľskom a Českou republikou.

Viaceré európske krajiny vrátane Poľska, Dánska a Grécka kritizovali rozšírené kontroly, ktoré sú určené len na výnimočné prípady v rámci európskeho schengenského priestoru bez pasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: dpa, Foto: dpa / Patrick Pleul
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies