Takmer 300 väzňov utieklo z väzenia po silných záplavách v Nigérii + VIDEÁ

NETKY.SK • 16 September 2024, 11:05 • 2 min
Takmer 300 väzňov utieklo z väzenia po silných záplavách v Nigérii + VIDEÁ

BORNO - Najmenej 274 väzňov utieklo z väznice v nigérijskom štáte Borno po silných záplavách, uviedla v nedeľu nigérijská väzenská služba.

slovakia

left justify in out

"Povodeň strhla múry nápravných zariadení vrátane stredne zabezpečeného väzenského centra Maiduguri (MSCC), ako aj ubytovne pre zamestnancov v meste," uviedol vo vyhlásení hovorca služby Abubakar Umar. Podľa Umara sa najmenej 281 väzňom podarilo utiecť počas prevozu do "bezpečného a chráneného zariadenia" a siedmi z nich boli neskôr chytení.

Umar uviedol, že služba pozná totožnosť utečencov vrátane ich biometrických údajov a tieto informácie "sprístupnila verejnosti". Povedal, že pátranie po väzňoch pokračuje.

Podľa najnovších údajov agentúry pre riadenie katastrof NEMA, ktoré poskytla televízii CNN, si týždne záplav v Nigérii vyžiadali 229 obetí a viac ako 386 000 ľudí muselo opustiť svoje domovy.

Z údajov vyplýva, že povodne najviac postihli severnú Nigériu. Štát Borno sa nachádza na severovýchode krajiny.

Minulý mesiac Nigérijská agentúra pre hydrologické služby (NIHSA) tiež varovala pred stúpajúcou hladinou rieky Niger, jednej z najväčších riek v krajine, a vyzvala štáty, aby sa mali na pozore.

Podľa prognóz Medzivládneho panelu pre zmenu klímy sa očakáva, že extrémne zrážky sa budú vyskytovať čoraz častejšie a intenzívnejšie takmer v celej Afrike vrátane Nigérie, keďže sa planéta otepľuje v dôsledku zmeny klímy spôsobenej ľudskou činnosťou.

Záplavy, ktoré v stredu vytryskli z pretekajúcej priehrady na severe Nigérie, pohltili zoologickú záhradu a odniesli zvieratá vrátane krokodílov a hadov do okolitých obcí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: Reuters / Ahmed Kingimi
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies