V Poľsku chcú vyhlásiť stav PRÍRODNEJ KATASTROFY! Vlakové spojenia sú prerušené + VIDEO

NETKY.SK • 16 September 2024, 12:23 • 3 min
V Poľsku chcú vyhlásiť stav PRÍRODNEJ KATASTROFY! Vlakové spojenia sú prerušené + VIDEO

Poľský premiér Donald Tusk v nedeľu informoval, že po konzultácii s príslušnými ministrami a útvarmi nariadil pripraviť vládne nariadenie o vyhlásení stavu prírodnej katastrofy

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nielen na Slovensku sú zaplavené obce, ale aj v susednom Česku a Poľsku dostali poriadne zabrať niektoré mestá a obce. Poľský premiér chce vyhlásiť stav prírodnej katastrofy.

Poľský premiér Donald Tusk v nedeľu informoval, že po konzultácii s príslušnými ministrami a útvarmi nariadil pripraviť vládne nariadenie o vyhlásení stavu prírodnej katastrofy. Informáciu o tom Tusk zverejnil na svojom konte na sieti X.

Poľsko čelí katastrofe, ktorá súvisí s extrémnymi dažďami a záplavami. Povodne postihli mnohé miesta v južnej a juhozápadnej časti Poľska. Najvážnejšia situácia je v Dolnom Sliezsku. Poplach vyhlásilo mesto Opole, na kulmináciu Odry sa pripravuje Vroclav. Vo Varšave v pondelok mimoriadne zasadne vláda.

Počas noci na pondelok sa situácia zhoršila na Pilchowickej priehrade, ktorá bola postavená na rieke Bobor.

Poľské médiá s odkazom na videá zo sociálnych sietí uviedli, že voda sa začala prelievať cez hrádzu priehrady, čo ohrozuje neďaleké mesto Wleń s dvoma tisíckami obyvateľov. Na najhoršie sa podľa serveru denníka Gazeta Wybrocza začalo pripravovať aj neďaleké mesto Jelenia Góra (slovensky Jelení Hora), kde žije okolo 77-tisíc ľudí.

Intenzívne sa pripravuje na kulmináciu Odry správne stredisko Dolnosliezskeho vojvodstva Vroclav, kde žije vyše 670 tisíc ľudí. Starosta mesta Jacek Sutryk nechal v nedeľu večer vyhlásiť protipovodňové varovanie v meste.

Situáciu v Poľsku označil tamojší premiér Donald Tusk za dramatickú na mnohých miestach. Utopili sa dvaja muži, jeden z dediny Krosnowice a druhý z mesta Bielsko-Biala, informoval web Rzeczpospolita. Neskôr server Gazeta Wyborcza spomenul ďalšie dve obete.

Do evakuácie obyvateľov z najviac ohrozených miest sa zapojili vrtuľníky, a to ako vojenské, tak aj policajné a od horských záchranárov z Tatier, ako uviedol vicepremiér a minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Vrtuľníky zasahujú hlavne v prípadoch, keď nemožno použiť plávajúce transportéry, povedal.

Do záchranných prác v Poľsku sa bude zapájať aj česká vrtuľníková jednotka Heli Unit. Žiadosť poľského náčelníka generálneho štábu schválila ministerka obrany Jana Černochová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: X/Donald Tusk, Gazeta Wybrocza, Rzeczpospolita, TVN24.pl, Foto: FB/Kernow Weather Team
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies