Záplavy v strednej Európe si vyžiadali životy už najmenej 8 ľudí +VIDEÁ

NETKY.SK • 16 September 2024, 14:23 • 2 min
Záplavy v strednej Európe si vyžiadali životy už najmenej 8 ľudí +VIDEÁ

Záplavy v strednej Európe si od soboty vyžiadali najmenej osem obetí. Podľa agentúry Reuters zomrel v nedeľu v dôsledku záplav hasič v Rakúsku a muž v Poľsku. Ďalších šesť ľudí zabili záplavy cez víkend v Rumunsku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Systém nízkeho tlaku vzduchu s názvom búrka Boris naďalej prinášal do krajín strednej Európy silné lejaky, ktoré spôsobili záplavy riek v Poľsku, Rumunsku, Rakúsku a Českej republike.

Rakúske úrady vyhlásili provinciu v okolí Viedne za oblasť postihnutú katastrofou, informovala agentúra Reuters. Rakúsky vicekancelár Werner Kogler uviedol, že hasič zahynul pri boji so záplavami v Dolnom Rakúsku.

V poľskom okrese Klodzko zomrel pri záplavách jeden človek, informovala agentúra Reuters. Poľský premiér Donald Tusk po stretnutí s predstaviteľmi hlavného mesta uviedol, že okres Klodzko je najviac postihnutou oblasťou krajiny, informovala agentúra Reuters.

Podľa agentúry Reuters sa v historickom poľskom meste Glucholazy zrútil most. Úradníci v Glucholazoch nariadili v nedeľu skoro ráno evakuáciu, hoci snahy o ochranu mestskej infraštruktúry nedokázali zabrániť zrúteniu mosta, uviedla agentúra Reuters.

Z Českej republiky bolo kvôli záplavám evakuovaných viac ako 10 000 ľudí. Česká polícia uviedla, že pátra po troch ľuďoch, ktorí sa nachádzali v aute, ktoré v sobotu spadlo do rieky Staric neďaleko obce Lipová-lázně, približne 146 kilometrov východne od Prahy, informovala agentúra Reuters.

Očakáva sa, že silné zrážky v celej Európe budú pokračovať minimálne do pondelka.

Obzvlášť znepokojujúce je východočeské mesto Krnov na hraniciach s Poľskom, kde je podľa zástupcu starostu Miroslava Binara až 80 % územia pod vodou. Na záchranu uviaznutých obyvateľov mesta, ktoré leží na sútoku riek Opava a Opavice, boli nasadené vrtuľníky.

Najvyšší stupeň povodňovej pohotovosti platil na viac ako 120 meracích staniciach v celej Českej republike, pričom desiatky z nich hlásili stúpnutie povodňových vôd, ktoré sa vyskytne raz za storočie.

Český premiér Petr Fiala predtým vyzval občanov, aby sa riadili pokynmi záchranných služieb, a upozornil, že niektorí ľudia odmietajú poslúchnuť príkaz na evakuáciu a opustiť svoje domovy. "Tým ohrozujú nielen seba, ale aj ľudí, ktorí sa ich potom budú musieť snažiť zachrániť, keď sa situácia zdramatizuje," povedal vo verejnoprávnej ČT.

Viac ako 250 000 českých domácností zostalo bez elektriny, informovala agentúra ČTK s odvolaním sa na dodávateľov energií. Dažde zmäkčili pôdu a spôsobili pád mnohých stromov na nadzemné elektrické vedenie a vedenie vysokého napätia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Fox Weather, Reuters, Foto: Getty Images / Gabriel Kuchta
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies