Talianskemu vicepremiérovi hrozí za zablokovanie lode s migrantmi väzenie

NETKY.SK • 16 September 2024, 14:39 • 2 min
Talianskemu vicepremiérovi hrozí za zablokovanie lode s migrantmi väzenie

RÍM - Prokurátori v Taliansku žiadajú pre podpredsedu vlády Mattea Salviniho šesťročný trest odňatia slobody za rozhodnutie z augusta 2019 zastaviť loď s migrantmi v prístave.

slovakia

left justify in out

Loď, ktorú prevádzkuje charitatívna organizácia Open Arms, bola na mori takmer tri týždne, kým jej bolo na základe súdneho príkazu povolené zakotviť na ostrove Lampedusa. Salvini, ktorý bol v tom čase ministrom vnútra, odmieta obvinenia z únosu a zanedbania povinností.

V sobotu povedal, že chcel zabrániť tomu, aby sa Taliansko stalo "utečeneckým táborom pre celú Európu", a vyhlásil, že sa "previnil obranou Talianska a Talianov".

Loď Opens Arms prevážala 147 migrantov, ktorých vyzdvihli pri líbyjskom pobreží, keď jej zabránili zakotviť na Lampeduse. Ostrov, ktorý sa nachádza približne v polovici Stredozemného mora smerom k talianskej pevnine, bol v posledných rokoch miestom, kde sa vyloďovali tisíce migrantov snažiacich sa dostať do Európy.

Ako minister vnútra zaviedol Salvini politiku "uzavretých prístavov", ktorá podľa neho odstráni stimuly pre pašerákov ľudí.

Členovia posádky počas súdneho procesu vypovedali, že počas zadržiavania migrantov na mori sa ich životné podmienky a hygienické podmienky na palube lode zhoršili, čo malo okrem iného za následok vypuknutie svrabu.

Prokurátor Geri Ferrara pred sicílskym súdom uviedol, že existuje "jedna kľúčová zásada, ktorá je nesporná""Medzi ľudskými právami a ochranou štátnej suverenity musia v našom našťastie demokratickom systéme prevládať ľudské práva," povedal.

 

 

Migranti v prístave Lampedusa 15. septembra 2023.
Migranti v prístave Lampedusa 15. septembra 2023.
Zdroj: Shutterstock / Alessio Tricani

Salvini v januári vypovedal, že pochopil, že "situácia [na lodi] nebola ohrozená". Rozsudok v procese, ktorý sa začal v októbri 2021, by mohol padnúť už budúci mesiac. V prípade odsúdenia by Salvini mohol byť tiež zablokovaný na vykonávanie vládnych funkcií.

V reakcii na požadovaný rozsudok na X Salvini povedal, že "obrana Talianska nie je zločin a ja sa nevzdám, ani teraz, ani nikdy""Vďaka opatreniam mojej vlády sa znížil počet vylodení, úmrtí a zmiznutí v Stredozemnom mori," povedal.

"Tejto španielskej lodi nikdy nikto nebránil, aby sa vydala na cestu kamkoľvek okrem Talianska. Už sme nemohli byť utečeneckým táborom pre celú Európu. Žiadna vláda ani žiadny minister v histórii neboli obvinení alebo postavení pred súd za to, že bránili hranice vlastnej krajiny," dodal Salvini.

Podľa údajov OSN klesol počet príchodov do Talianska po mori v roku 2019 na 11 471, čo je výrazne menej ako v predchádzajúcich a nasledujúcich rokoch.

Salvini stojí na čele strany Liga, ktorá je proti nelegálnej migrácii, a je členom koaličnej vlády s krajne pravicovou stranou Bratia Talianska premiérky Giorgie Meloniovej. V sobotu Meloniová ponúkla Salvinimu "plnú solidaritu""Je neuveriteľné, že ministrovi Talianskej republiky hrozí šesť rokov väzenia za to, že si plní svoju prácu, ktorou je ochrana hraníc krajiny, ako to vyžaduje mandát, ktorý dostal od občanov," napísala na X.

"Premeniť povinnosť chrániť talianske hranice pred nelegálnym prisťahovalectvom na trestný čin je veľmi vážny precedens," dodala Meloniová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies