Netanjahu varoval Húsíov, že zaplatia "vysokú cenu" po raketovom útoku na stredný Izrael + VIDEO

NETKY.SK • 16 September 2024, 15:28 • 2 min
Netanjahu varoval Húsíov, že zaplatia "vysokú cenu" po raketovom útoku na stredný Izrael + VIDEO

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že jemenskí Húsíovia zaplatia "vysokú cenu" po tom, ako raketa vypálená touto skupinou dopadla do stredného Izraela.

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda uviedla, že raketa v nedeľu skoro ráno dopadla do neobývanej oblasti, ale podľa úlomkov ju systémy protivzdušnej obrany nedokázali zničiť skôr, ako vstúpila do izraelského vzdušného priestoru. Dodala, že vyšetruje, ako sa raketa dostala tak ďaleko na izraelské územie.

Tento útok je prvým prípadom, keď raketa vystrelená touto skupinou dosiahla stred Izraela, ktorý je od Jemenu vzdialený približne 2 000 km. Izraelské obranné sily (IDF) uviedli, že v nedeľu sa opakovane pokúšali raketu zostreliť, ale pravdepodobne sa roztrieštila vo vzduchu.

Húsíovia tvrdili, že pri operácii použili nový typ hypersonickej rakety, čo môže pomôcť vysvetliť neúspech úsilia o jej zachytenie.

Ide o ozbrojenú skupinu, ktorá sa počas prebiehajúcej občianskej vojny v Jemene zmocnila väčšiny územia a vyhlásila sa za súčasť "osi odporu" vedenej Iránom proti Izraelu, USA a Západu.

Netanjahu uviedol, že úder ukázal, že Izrael vedie "boj na viacerých frontoch proti iránskej osi zla, ktorá sa nás snaží zničiť". "[Húsíovia] by už mali vedieť, že za každý pokus ublížiť nám tvrdo zaplatíme," povedal.

"Každý, kto nás napadne, neunikne z nášho náručia. Hamas sa to už dozvedá z našej rozhodnej akcie, ktorá povedie k jeho zničeniu a prepusteniu všetkých našich rukojemníkov," dodal.

Izraelské sily začali kampaň na zničenie Hamasu po útokoch zo 7. októbra, pri ktorých zahynulo približne 1 200 ľudí a ďalších 251 bolo odvlečených do Gazy ako rukojemníci. Podľa ministerstva zdravotníctva, ktoré riadi Hamas, bolo od začiatku kampane v Gaze zabitých viac ako 41 206 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: Middle East Eye / AFP / Shaul Golan
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies