Taraba: Gabčíkovo zohráva najdôležitejšiu úlohu počas týchto dní

NETKY.SK • 16 September 2024, 16:04 • 2 min
Taraba: Gabčíkovo zohráva najdôležitejšiu úlohu počas týchto dní

BRATISLAVA - Stabilné fungovanie nádrže umožňuje kontrolovať odvádzanie nadbytočného množstva vody a tým zmierňovať rozsah povodňových škôd v oblasti.

slovakiaenglish

left justify in out

Tisíce ton drevín, ktoré rieka Dunaj naniesla do vodnej nádrže Gabčíkovo, si dnes vyžiadali okamžité prečistenie. Z tohto dôvodu museli byť turbíny postupne vypnuté, aby sa zabezpečila plynulosť prečistenia.

Informoval o tom šéf envirorezortu Tomáš Taraba, ktorý zároveň dodal, že všetky turbíny následne úspešne nabehli, čo je kľúčový moment pre udržanie ďalšieho prietoku Dunaja počas tejto kritickej kulminačnej fázy.

Vodná nádrž Gabčíkovo hrá v týchto dňoch zásadnú rolu pri zmierňovaní následkov povodní. Ako významný prvok protipovodňovej ochrany, Gabčíkovo pomáha regulovať prietok Dunaja, znižuje tlak na hrádze a chráni tak územia proti zaplaveniu.

Stabilné fungovanie nádrže umožňuje kontrolovať odvádzanie nadbytočného množstva vody a tým zmierňovať rozsah povodňových škôd v oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS, Foto: FB/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies