Uhol pohľadu: Rozhovor s Nikolasom Králom, zápasníkom brazílskeho jiu-jitsu „Jitsu vie robiť každý, ale nie je pre každého.“

NETKY.SK • 18 September 2024, 12:55 • 3 min
Uhol pohľadu: Rozhovor s Nikolasom Králom, zápasníkom brazílskeho jiu-jitsu  „Jitsu vie robiť každý, ale nie je pre každého.“

Nikolas Král je zápasníkom jiu-jitsu, ktorému sa venuje už 8 rokov. Pochádza z Nových Zámkov, kde sa tomuto športu začal venovať, no jeho kroky viedli do Mníchova v Nemecku, kde trénuje a žije teraz. To ako sa k jiu-jitsu dostal, ako sa jeho život zmenil, aké sú jeho plány do budúcnosti a mnoho iného, sa dozvieme v rozhovore, v ktorom sme ho dopodrobna vyspovedali.

slovakiaenglish

left justify in out

Začiatky

Nikolas začal trénovať v Tomas Bilishich Martial Arts Academy, pod vedením Tomáša Bilishicha v Nových Zámkoch. Jeho cesta začala boxom, kickboxom a mma. Kvôli mma zápasom bol donútený trénovať aj jiu-jitsu, ktoré na začiatku zo srdca nenávidel. Teraz je jiu-jitsu jeho neodmysliteľnou súčasťou života.
 
Jeho jiu-jitsu cesta ho zaviedla do Nemecka, kde teraz žije už tretí rok. Momentálne je členom akadémie Team Sanefighting. Tento rok získal hnedý opasok, ktorý mu udelil hlavný coach, Johannes Wieth.

obrazok
Tatami Brno, Superfight
Zdroj: Nikolas Král
obrazok
Tatami Brno, Superfight
Zdroj: Nikolas Král
obrazok
Tatami Brno, Superfight
Zdroj: Nikolas Král

Súťaže

Slovenská jiu-jitsu scéna nie je rozvinutá až v takom rozsahu, ako v niektorých iných krajinách Európy. To je dôvodom aj menšieho počtu súťaží v našom okolí. Pre niekoho ako je Nikolas to má ale aj svoju výhodu. Miluje cestovať! Vďaka rôznym súťažiam naprieč Európou, mal možnosť precestovať jej značnú časť, spoznať nových ľudí a navštíviť aj rôzne iné akadémie.


Najčastejšie sa zúčastňuje súťaží usporiadanými pod IBJJF a AJP organizáciou. K veľmi významným súťažiam patria Majstrovstvá sveta a Majstrovstvá Európy, ktoré si nenechá ujsť ani tento rok.

 

obrazok
IBJJF Venice
Zdroj: Nikolas Král
obrazok
IBJJF Venice
Zdroj: Nikolas Král
obrazok
IBJJF Venice
Zdroj: Nikolas Král

Ďalšie kroky

Do mojej budúcnosti moc nevidím.“ Sú ale dve veci, v ktorých si je Nikolas istý. Z Nemecka ešte utiecť neplánuje, pár rokov tam určite zotrvá. Taktiež má jasno aj vo svojej budúcej kariére. Keďže miluje pracovať s ľuďmi, založenie vlastnej akadémie bude tá pravá cesta.

Grappling and Chill camp Brno
Grappling and Chill camp Brno
Zdroj: Nikolas Král

Aj keď jeho začiatky neboli prechádzka ružovou záhradou, postupne sa naučil robiť jiu-jitsu len pre zábavu a užívať si každú chvíľu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sophia Rozembergová
Sophia Rozembergová, Zdroj foto: Nikolas Král
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies