Začala Letná škola diplomacie Štefana Osuského 2024: Ministerstvo zahraničných vecí vzdeláva 30 mladých odborníkov

NETKY.SK • 17 September 2024, 09:33 • 2 min
Začala Letná škola diplomacie Štefana Osuského 2024: Ministerstvo zahraničných vecí vzdeláva 30 mladých odborníkov

BRATISLAVA - Na rezorte diplomacie sa dnes začal 4. ročník Letnej školy diplomacie Štefana Osuského. Tridsať mladých odborníkov zo 17 rezortov štátnej správy Slovenskej republiky absolvuje päťdňový intenzívny program (16. – 20. septembra 2024) prednášok a diskusií s poprednými profesionálmi pôsobiacimi doma i v zahraničí. Kľúčovou témou je „DIPLOMACIA: Dialóg a umenie rokovať“.

slovakia

left justify in out

Úvodný deň otvoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár. Aktuálny ročník Letnej školy diplomacie Štefana Osuského vytvára podľa neho výnimočný priestor pre mladých ľudí venujúcich sa zahraničnej politike na oboznámenie sa so slovenskou diplomaciou, jej špecifikami, ale aj hodnotami a cieľmi. „Nadväzujete na velikánov, akým bol napríklad Milan Rastislav Štefánik, ktorého môžeme považovať za zakladateľa slovenskej diplomacie. Rovnako Jána Papánka, ktorý bol jedným z autorov Charty Organizácie Spojených národov, alebo Štefana Osuského, ktorý sa zaslúžil o vznik Československa, kedy nás po prvej svetovej vojne zastupoval spolu s Edvardom Benešom na mierovej konferencii v Paríži. Urobili pre našu štátnosť kus dobrej práce,“ vyzdvihol v príhovore minister J. Blanár.

Práve po Štefanovi Osuskom, významnom diplomatovi, ktorý svojimi myšlienkami medzinárodnej spolupráce inšpiroval pri položení základov budúcej Európskej únie aj Roberta Schumana, nesie meno letná škola diplomacie organizovaná Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ambíciou nového formátu je, aby účastníci získali širší pohľad na problematiku medzinárodných vzťahov, spoznali aktuálne výzvy v diplomacii a došlo k vytvoreniu medzirezortnej integračnej platformy s praktickým prínosom pre celú štátnu správu SR.

obrazok
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR
obrazok
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR
obrazok
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR

Šéf slovenskej diplomacie zaželal mladým odborníkom úspešný týždeň plný informácií a poznatkov, ktoré im pomôžu v ich ďalšom rozvoji. „Buďte pripravení prevziať štafetu po generácii diplomatov, ktorí tu dnes pôsobia, a potom ten pomyselný štafetový kolík odovzdať so cťou tým, ktorí prídu po vás. Majte na pamäti, že idete v šľapajach našich predkov, a to je niečo, čo je potrebné, aby ste stále nosili vo svojom srdci a vážili si seba a našu vlasť,“ zdôraznil Juraj Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies