Čína testuje novú stíhačku J-35, ktorá vzbudzuje obavy veľmocí + VIDEO

NETKY.SK • 17 September 2024, 12:05 • 3 min
Čína testuje novú stíhačku J-35, ktorá vzbudzuje obavy veľmocí + VIDEO

PEKING - Čínske námorníctvo začalo s testovaním svojej pokročilej stíhačky J-35. V rámci testov námorníctvo skúma nový typ stíhačky, prispôsobený pre operáciu na lietadlovej lodi, informuje portál Interesting Engineering.

slovakia

left justify in out

Podľa dostupných správ testy prebiehajú na lietadlovej lodi CNS Liaoning. Informácie o teste stíhačky pochádzajú z videoklipu, ktorý sa na internet dostal v piatok, 13. septembra. Vo videu vyjadril jeden z členov posádky lietadlovej lode svoju hrdosť ohľadom vývoja stíhačky.  

Muž opísal novú stíhačku ako “prekrásnu” a dodal, že prvý test pristátia a vzletu sa odohral za jasného dňa. Test prirovnal ku dňu, kedy z lietadlovej lode Liaoning po prvýkrát odštartovala stíhačka J-15. Podľa dostupných informácií muž na vlastné oči videl prvý odlet stíhačky J-35, čo ho “naplnilo pýchou”.  

 

O stealth stíhačke sa toho vie málo

Ohľadom stíhačky J-35 neprezradil ďalšie informácie, rovnako ani nepovedal viac ani o priebehu testu. Jeho vyjadrenie je však samo o sebe potvrdením, že tieto testy prebiehajú. Zároveň to ale nie je prvýkrát, čo čínske námorníctvo hovorilo o nových stíhačkách pre lietadlové lode od modelu J-15. Táto stíhačka vstúpila do aktívnej služby pred viac ako desiatimi rokmi. 

Čínske námorníctvo ešte vo februári 2023 zverejnilo video, na ktorom mladý pilot kráča ku stíhačke, ktorá sa javí ako stealth model so skladacími krídlami. Išlo o náborové video, ktoré indikovalo, že táto záhadná stíhačka je určená pre operácie z lietadlovej lode. 

Ako to už býva zvykom, Čína neprezrádza detaily ohľadom nového modelu. Všetko podlieha prísnemu utajeniu a aj označenie J-35 je špekulatívne. Vojenský analytici ale predpokladajú, že tak sa bude nová stíhačka volať. Zároveň veria, že pôjde o novú generáciu stealth stíhačky operujúcej z lietadlovej lode.  

 

Rovnako aj na čínskych vojenských webových stránkach začali v poslednej dobe cirkulovať fotografie stealth stíhačky strednej veľkosti. To všetko vyvoláva špekulácie ohľadom toho, že J-35 už môže byť takmer pripravená na vojenskú službu. 

Iné zdroje zas hovoria, že stíhačka J-35 bola navrhnutá tak, aby štartovala pomocou elektromagnetického katapultu, ktorým je vybavená napríklad lietadlová loď 003 Fujian. Tento zdroj tvrdí aj to, že nová stealth stíhačka J-35 má pokročilý radar, pričom nepriateľské radary ju nezachytia až tak jednoducho. Popri tom odnesie výrazne viac nákladu.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Interesting Engineering, Foto: Air Data News
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies