Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín sa navýši

NETKY.SK • 17 September 2024, 16:32 • 2 min
Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín sa navýši

BRATISLAVA - Vyplýva to z poslaneckej novely Zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín z dielne poslancov Slovenskej národnej strany, ktorý dnes schválila Národná rada SR.

slovakia

left justify in out

V nadväznosti na uznanie vietnamskej komunity za národnostnú menšiu sa navýši príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín, a to najmenej na 8 800 000 ročne. Vyplýva to z poslaneckej novely Zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín z dielne poslancov Slovenskej národnej strany, ktorý dnes schválila Národná rada SR.

Novelou sa tiež zvýši percento určených príjmov fondu, ktoré môže fond použiť na vlastnú prevádzku zo 6 na 7 %.

"Zmeny vo fonde vítam, pretože posilní postavenie ďalšej z menšín žijúcej na Slovensku. Verím, že aj vďaka ostatným zmenám, ktoré z novely vyplynú si fond bude ešte lepšie plniť svoju verejnoprávnu funkciu, čo bude v konečnom dôsledku v prospech všetkých národnostných menšín na Slovensku," povedala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová s tým, že novela je plne v súlade s programovým vyhlásením vlády SR.

Keďže za koordinačnú alebo odbornú radu vietnamskej národnostnej menšiny pribudne v správnej rade fondu jeden člen, správna rada by mala párny počet členov. Novelou sa preto mení, aj to, že po novom bude ministerka kultúry vymenovávať a odvolávať dvoch členov namiesto jedného. Správna rada ich tak bude mať 17.

Novelou zákona doterajším členom rady nebude plynúť nové funkčné obdobie, ale svoju funkciu budú vykonávať do skončenia svojho pôvodného funkčného obdobia. Ďalšieho člena bude ministerka kultúry povinná vymenovať do jedného mesiaca od účinnosti novely, ktorá  bude účinná od 1. januára 2025.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo kultúry SR, Foto: FB/Martina Šimkovičová
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies